Gryka zwyczajna jest rośliną dwuliścienną z rodziny rdestowatych. Zaliczana jest do grupy roślin zbożowych ze względu na podobny skład chemiczny nasion i agrotechnikę uprawy. Jej nasiona odznaczają się dużą zawartością białka (11 – 16%) i dobrze zbilansowanym składem aminokwasów lecz nie zawierają glutenu - dlatego spożywane są tylko w postaci kaszy. Słoma wykorzystywana jest jako pokarm dla zwierząt.
Roślina ta posiada liczne zalety:
skutecznie chroni glebę przed erozją
jest odporna na szkodniki i choroby
ma działanie fitosanitarne na glebę, ponieważ skuteczne zwalcza nicienie,
wywiera też na nią działanie allelopatyczne - ponieważ ogranicza występowanie szkodników glebowych np. rolnic i pędraków i niektórych chwastów jak perz i komosa
ma wysoką zdolność przyswajania azotu i fosforu z gleby,
ma małą wrażliwość na warunki glebowe,
może być źródłem paszy dla zwierząt (słoma)
Obok użytkowania na ziarno w plonie głównym, gryka może być uprawiana jako roślina poplonowa – szczególnie na glebach o niskiej bonitacji.
Tak liczne zalety powinny zdecydować o zwiększeniu jej popularności. Okazuje się jednak, że jest niezbyt popularna, a główną przyczyną małego areału jest zbyt niski poziom plonowania i jego zawodność.