Fot.owoce cisu z szufladki.Trująca jest cała roślina z wyjątkiem czerwonej osnówki nasienia. Najbardziej trujące są igły, szczególnie w zimie, a następnie nasiona. Główne trucizny działają na serce, ośrodkowy układ nerwowy (mózg) – porażają ośrodek oddechowy, drażniąco na przewód pokarmowy, uszkadzają nerki i wykazują działanie poronne.
OBJAWY ZATRUCIA
Ujawniają się po 1/2 do 1 1/2 godziny od spożycia: nudnościami, wymiotami, silnymi bólami brzucha i biegunką. Mogą wystąpić również zawroty głowy i odurzenie, senność, osłabienie siły mięśniowej, duszność, drgawki, upośledzenie czynności nerek (krwiomocz i białkomocz), zaburzenie czynności serca (początkowo przyspieszenie, a następnie zwolnienie akcji serca, aż do zatrzymania) i oddychania, prowadzące do śmierci. W ciężkich zatruciach zgon może nastąpić bardzo szybko. Na skórze występują czerwone plamy. Stosowany w celu poronnym wcześniej doprowadza do śmierci.
mondia 2015-11-26
Wyglądają apetycznie więc można jeść tylko pestki trzeba wypluć bo one są trujące a same owoce smaczne są...
Fajnego wieczorku Marteczko :))
stefi11 2015-11-26
Jak koraliki się poukładały :)) Nie wiedziałam, że jadalne, myślałam, że trujące nie tylko pestki są .
Miłego wieczorku Marteczko :)
basiaw 2015-11-26
Cudne koraliki!
Wyobrażam sobie, jak siedząc w domu "uziemiona" przewracasz szufladę:
O, to jest fajne!
O, to fajniejsze!
O, zapomniałam o tym zdjęciu!
Ooo, świetna jest ta sójka, sroka, czapla! /niepotrzebne skreślić/
Zdrowiej Martusiu! Pozdrawiam :)
maria10 2015-11-26
.... wspaniały kolor mają owoce cisa..... ja słyszałam, że są owoce bardzo trujące i pestka też..... wolałabym nie ryzykować..... gorąco pozdrawiam, zdrówka i dobrej nocy życzę Martuś..... :))))))