cynamonowe kule.....bardziej migdalowe bym rzekla;)

cynamonowe kule.....bardziej migdalowe bym rzekla;)

Składniki na około 16 kulek:

175 g zmielonych migdałów /ja dodalam wiecej,bo za luzne bylo i nie byly zmielone na proszek tylko tak drobno/
70 g cukru pudru
1 łyżka cynamonu
2 białka
cukier puder do obtoczenia
olej, do posmarowania blaszki


Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam może 1 łyżkę migdałów).


Formować kulki (u mnie najłatwiej było formować kulki po namoczeniu rąk w wodzie). Wykładać na naoliwioną blaszkę.

Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką.


Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.

dodane na fotoforum:

mrrru35

mrrru35 2011-12-10

dodam tu,ze ja moje zamroze niepudrowane...na swieta rozmroze i popudruje:)

myrazem

myrazem 2011-12-10

........pogodnego wieczoru życzę:)

dodaj komentarz

kolejne >