200 ml mleka skondensowanego z puszki
400 ml cukru
2 lyzki masla
pol lyzeczki soli
500 ml miniaturowych marshmallows
300 ml bialych czekoladowych czipsow
2 lyzeczki extraktu mietowego/robilam tez z kokosowym,kupilam truskawkowy i sprobuje zrobic/
1/4 lyzeczki barwnika spozywczego
w garnku ....na srednim ogniu....gotowac cukier,sol,mleko i maslo...mieszac az sie rozpusci...doprowadzic do wrzenia...podczas wrzenia mieszac przez 5 minut.....zdjac z ognia...dodac marshmallows i czipsy czekoladowe...wymieszac az sie rozpusci........wylac na foremke wylozona folia alum.spryskana olejem/ja osobiscie nie robie tego...odkleja sie latwo bez oleju/......pokropic barwnikiem i porobic zygzaki widelcem....nie za mocno,bo barwnik polaczy sie z mikstura;)...jak przestygnie wlozyc do lodowki na godzine.....pokroic
przetlumaczylam to z ang.przepisu i cups zastapilam ml....nie przeliczajac tylko patrzac na moja miarke;))
https://www.garnek.pl/mrrru35/9251755
mrrru35 2010-04-17
Candy Cane Fudge...nie wiem jak po polsku przetlumaczyc fudge...cos w konsystencji jak cukierki krowki;)...oczywiscie calkiem inny smak
lulka1 2010-04-17
super to wygląda ..przetłumaczyłam sobie przepis ale u nas nie ma takich składników
mrrru35 2010-04-17
marshmallows chyba sa w Polsce? nie wiem czy biale,ale kolorowe pianki sa i pewnie by sie nadawalo....a czipsy czekoladowe to to samo co pokruszona biala czekolada....bynajmniej mi smakiem przypominaja.......dzis ciasto pieklam i malo czekolady do polewy mialam to te czipsy dodalam:-)
mrrru35 2010-04-17
ten przepis byl na Boze Narodzenie....to chyba tylko dlatego podali ten kolor w przepisie......ja mysle,ze zielen do miety lepiej pasuje;)
iwanka1 2010-04-17
W Galileo uczyli niedawno je robić.