Badania amerykańskich ośrodków medycznych podkreślają także bogactwo składników mineralnych, występujących w czekoladzie:
Magnez - ważny składnik komórek, odgrywa istotną rolę w uwalnianiu energii z pożywienia.
Żelazo - niezbędny składnik w produkcji czerwonych krwinek oraz rozprowadzaniu tlenu w organizmie.
Cynk - „pierwiastek piękna", odznacza się właściwościami pielęgnacyjnym - poprawia stan skóry.
Wyniki badań wykazują również, że po zjedzeniu lub wypiciu czekolady, słabnie aktywność płytek krwi, co oznacza zapobieganie zakrzepom oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca! Co więcej, spożywanie tego smakołyku zwiększa poziom przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed powstającymi podczas przemiany materii - wolnymi rodnikami. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
rycho2 2013-04-16
ale kusisz, jak biblijna Ewa
witaj Alu, pozdrawiamy Cię milutko życząc przyjemnego wieczoru, spokojnej nocy i miłej środy, Basia i Ryszard ♥☺
slawa48 2013-04-16
DZIĘKI ZA INFORMACJE. DOBRZE ZE NIE PISZESZ O KALORIACH, PATRZĄC NA FOTKĘ ŚLINKA LECI.
elen1 2013-04-17
ślinka cieknie uwielbiam czekoladę mnie kalorie nie straszne
mogę jeść do woli poczęstuję się troszeczkę *))))))