Przez jednych kochany, przez innych znienawidzony – mało kogo pozostawia obojętnym. To król przypraw polskiej kuchni, a zarazem postrach wszelkich chorób sezonowych. Choć przybył do nas z Chin, to jednak dziś jego polska odmiana pod względem walorów smakowych przewyższa tę z Państwa Środka. Rodzimy czosnek można rozpoznać po fioletowych zabarwieniach na skórce i soczystych ząbkach. Ta pospolita roślina ma niesamowitą moc ochrony naszego zdrowia. Dzięki dwusiarczkowi dwualilu, który po spożyciu przekształca się w alicynę, czosnek skutecznie daje odpór bakteriom, zwalcza też stany zapalne. Według badań sprzed kilku lat alicyna wspomaga również detoksykację jelit i pośrednio chroni przed rakiem tego narządu. Czosnek ma również silne działanie przeciwgrzybicze i stanowi pierwszą linię obrony w diecie osób cierpiących na candidę. Last but not least – pikantne ząbki zmniejszają poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływają na serce.
pysio2 2013-09-16
patrz Onet.
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/najzdrowsze-pokarmy-swiata/tt927
piwolub 2013-09-16
Kocham ponad wszystko !!!
elen1 2013-09-16
piękna fotka czosnek lubię i stosuję gdzie się da
POZDRAWIAM
CIEPLUTKO
ŻYCZĘ PIĘKNYCH CHWIL
NA CAŁY WIECZÓR:)
deniska 2013-09-16
Jest bardzo zdrowy..
Miłego i radosnego wieczoru a gdy pora będzie odpocząć
to miłych snów życzę ..
misiu55 2013-09-16
Niech ten Tydzień
przyniesie Ci
piękne chwile,
niech odpocząć pozwoli
w spokoju i nie zabraknie w nim
miłego nastroju.Pozdrawiam<>:)