Częstujcie się proszę rafaellkami :)
Oczywiście jak ktoś takie lubi ;)
Zrobiliśmy je z Władziem z koziego mleka, koziego masła, fruktozy gronowej, bezglutenowych wafelków, migdałów i kokosków.
Bardzo zdrowe i smaczne :)))
Oto przepis;
* pół szklanki fruktozy (może być zwykły cukier)
* 100 g świeżego masła koziego
* 150 g mleka koziego w proszku (pełnotłuste)
* 100 g wiórków kokosowych (bardzo świeżych)
* 100 g migdałów (bez skórki)
* suche wafle bezglutenowe (ilość równa 2 dużym
zwykłym waflom).
W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody z fruktozą (cukrem) aż się rozpuści. Wystudzić. Do syropu wsypać drobniutko pokruszone wafelki, dodać bardzo miękkie masełko, mleko (proszek) i połowę wiórków. Wymieszać mikserem i wstawić na ok. 20 min. do lodówki (lub na 5 min. do zamrażalnika). W tym czasie zalać wrzątkiem migdały i zdjąć z nich skórkę. Masę wyjąć z lodówki i uformować z niej malutkie (ok. 1,5 cm średnicy) kuleczki i do każdej włożyć po jednym migdałku, obtoczyć kuleczki w pozostałych kokoskach.
Rafaellki poukładać w papilotkach (2-2,5 cm). Mocno schłodzić w lodówce.
Rafaellki są pyszne, a wszystkie składniki kozie można zastąpić produktami z mleka krowiego, najważniejsze by wszystko było świeżutkie, szczególnie masło
Powodzenia i życzę smacznego !
dodane na fotoforum:
estera 2009-11-08
Pięknie zrobione :)