zapraszam na flaczki z opieniek:)

zapraszam na flaczki z opieniek:)

Składniki:

1) Kilka dorodnych opieniek, małe nierozwinięte również mile widziane
2) 2-3 średniej wielkości cebule
3) masło
4) włoszczyzna
5) kawałek piersi kurczaka (niekonieczny)
6) przyprawy (majeranek-podstawa!) sól, pieprz.

Opieńki czyścimy, kroimy w paski, mniejsze osobniki można w talarki. Podsmażamy cebulę na maśle i dodajemy pokrojone opieńki. Podsmażamy około 5 minut, nie dłużej. Robimy wywar z jarzyn i piersi kurczaka, czyli poprostu bulion. Ja osobiscie wole z kurczakiem, który również w końcowej fazie ląduje we flaczkach, rozwarstwiony wzdłuż włókien. Jarzyny z wywaru kroimy w paski (oczywiście te które lubimy).
Oba składniki (czyli bulion i podsmażone grzyby z cebula) łączymy ze sobą. I tu mała uwaga. Najlepiej wlewać bulion do wcześniej podsmażonych opieniek, rozdrobnionego kurczaka i ugotowanych jarzyn. Łatwo wtedy wyczuć proporcje. W końcu to mają być flaczki, czyli dość gęste, a nie zupa flaczkowa . Nie dajemy zadnych zasmażek z mąki, ani tym podobnych zagęszczaczy, ale jak ktoś lubi, to można. Nasze flaczki są geste naturalnie, przez bogactwo treści
Całość przyprawiamy, majeranek, sól świeżo zmielony pieprz, gotujemy do zagotowania i gotowe

Podajemy z białym chrupkim pieczywkiem.
Smacznego

Aha, i żeby nie było że sobie klepie z nudów przepisy, to zamieszczam fotkę gotowego dania:)

Pozdrawiam

lidka54

lidka54 2009-10-04

Wybieram sie we środe na grzybki-dziekuje wiec za przepis.Jak wypróbuje to powiadomie o smaku. Buziaki

wicha

wicha 2009-10-04

dziękuj za przepis , jeszcze takich flaczków nie jadłam, a apetytu zrobiłaś :)
dobranoc i kolorowych snów:)

krecik6

krecik6 2009-10-04

ale mi narobiłaś apetytu, aż ślinka cieknie.... coś z tym muszę zrobić, chyba wyślę męża na opieńki:):):)
Pozdrawiam:)))

ratavia

ratavia 2009-10-05

robisz apetyt a u mnie grzybow niema:(:((

michnas

michnas 2009-10-05

Miłego dnia:) Zjadłabym z chęcią,u nas jeszcze grzybów nie ma:)Pozdrawiam...

jatoja13

jatoja13 2009-10-05

smakowicie to wygląda, dzięki za przepis na pewno go wykorzystam:))) Pozdrówka

goscu1

goscu1 2009-10-07

Witam pozdrawiam jem:)))

dodaj komentarz

kolejne >