Składniki:
1) Kilka dorodnych opieniek, małe nierozwinięte również mile widziane
2) 2-3 średniej wielkości cebule
3) masło
4) włoszczyzna
5) kawałek piersi kurczaka (niekonieczny)
6) przyprawy (majeranek-podstawa!) sól, pieprz.
Opieńki czyścimy, kroimy w paski, mniejsze osobniki można w talarki. Podsmażamy cebulę na maśle i dodajemy pokrojone opieńki. Podsmażamy około 5 minut, nie dłużej. Robimy wywar z jarzyn i piersi kurczaka, czyli poprostu bulion. Ja osobiscie wole z kurczakiem, który również w końcowej fazie ląduje we flaczkach, rozwarstwiony wzdłuż włókien. Jarzyny z wywaru kroimy w paski (oczywiście te które lubimy).
Oba składniki (czyli bulion i podsmażone grzyby z cebula) łączymy ze sobą. I tu mała uwaga. Najlepiej wlewać bulion do wcześniej podsmażonych opieniek, rozdrobnionego kurczaka i ugotowanych jarzyn. Łatwo wtedy wyczuć proporcje. W końcu to mają być flaczki, czyli dość gęste, a nie zupa flaczkowa . Nie dajemy zadnych zasmażek z mąki, ani tym podobnych zagęszczaczy, ale jak ktoś lubi, to można. Nasze flaczki są geste naturalnie, przez bogactwo treści
Całość przyprawiamy, majeranek, sól świeżo zmielony pieprz, gotujemy do zagotowania i gotowe
Podajemy z białym chrupkim pieczywkiem.
Smacznego
Aha, i żeby nie było że sobie klepie z nudów przepisy, to zamieszczam fotkę gotowego dania:)
Pozdrawiam
lidka54 2009-10-04
Wybieram sie we środe na grzybki-dziekuje wiec za przepis.Jak wypróbuje to powiadomie o smaku. Buziaki
wicha 2009-10-04
dziękuj za przepis , jeszcze takich flaczków nie jadłam, a apetytu zrobiłaś :)
dobranoc i kolorowych snów:)
krecik6 2009-10-04
ale mi narobiłaś apetytu, aż ślinka cieknie.... coś z tym muszę zrobić, chyba wyślę męża na opieńki:):):)
Pozdrawiam:)))
michnas 2009-10-05
Miłego dnia:) Zjadłabym z chęcią,u nas jeszcze grzybów nie ma:)Pozdrawiam...