mcfeely 2009-09-15
ja uwielbiam te serki ..mmm , najbardziej na ciepło smarzone na masełku mniam :)
nestor 2009-09-15
Od miesiąca polskiego oscypka chroni prawo unijne, który otrzymał najtrudniejszy do zdobycia oraz najbardziej prestiżowy znak "Chroniona Nazwa Pochodzenia". Teraz można go produkować tylko na określonym obszarze. W Polsce są to powiaty: tatrzański i nowotarski, część limanowskiego, suskiego i nowosądeckiego oraz kilka gmin z Żywiecczyzny i Istebna.
Zgodnie z unijną normą ser musi mieć wrzecionowaty kształt, wagę od 0,6 do 0,8 kg oraz powstawać według ściśle określonej receptury z mleka polskiej owcy górskiej z maksymalnie 40% domieszką mleka krowiego. Dlatego też prawdziwy oscypek może powstawać tylko od połowy kwietnia do września, kiedy wypasane owce dają mleko. Dodatkowo producenci oscypka muszą poddawać się odpowiednim kontrolom.