Oscypki  w Zakopanym

Oscypki w Zakopanym

mcfeely

mcfeely 2009-09-15

ja uwielbiam te serki ..mmm , najbardziej na ciepło smarzone na masełku mniam :)

stopka

stopka 2009-09-15

wyglądają zachęcająco...

nestor

nestor 2009-09-15

Od miesiąca polskiego oscypka chroni prawo unijne, który otrzymał najtrudniejszy do zdobycia oraz najbardziej prestiżowy znak "Chroniona Nazwa Pochodzenia". Teraz można go produkować tylko na określonym obszarze. W Polsce są to powiaty: tatrzański i nowotarski, część limanowskiego, suskiego i nowosądeckiego oraz kilka gmin z Żywiecczyzny i Istebna.

Zgodnie z unijną normą ser musi mieć wrzecionowaty kształt, wagę od 0,6 do 0,8 kg oraz powstawać według ściśle określonej receptury z mleka polskiej owcy górskiej z maksymalnie 40% domieszką mleka krowiego. Dlatego też prawdziwy oscypek może powstawać tylko od połowy kwietnia do września, kiedy wypasane owce dają mleko. Dodatkowo producenci oscypka muszą poddawać się odpowiednim kontrolom.

graziaw

graziaw 2009-09-16

Oscypki......bardzo je lubię !!!!

dodaj komentarz

kolejne >