Nalewka z pigwy
Trudność: proste
Składniki
• 1 kg owoców pigwy
• 1 litr wódki lub spirytusu
• 1/2 litra miodu lipowego
• laska wanilii
• sok z 1 pomarańczy
Etapy przygotowania
1. Ilość składników zależy od tego ile chcemy miec pigwówki, ja ostatnio robiłam z 5 kg owoców 3 l spirytusu + 2 l wody do uzupełnienia / ile owoców tyle alkoholu/ aby nie było za mocne ale oczywiście mozna nie uzupełniać lub zrobic tylko z wódką
2. Umyc owoce, przekroić na pół, zalać alkoholem dodać miód, wanilie i sok z pomarańczy - szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce.
3. Przez najbliższe dwa tygodnie wstrząsać żeby miód się porządnie zmieszal z alkoholem- po 2 miesiacach pić.
4. Nalewka jest naprawde rewelacyjna - wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory:)
gosiak78 2008-09-28
mmmm mniam mniam ja pigwów nie mam ale mam nadzieję ,że kiedyś skosztuję jej w Twoim wykonaniu :))
setulo 2008-09-29
O , dzięki za przepisik :-)))
nitka1 2008-09-29
świetne