PIGWY

PIGWY

Nalewka z pigwy

Trudność: proste


Składniki

• 1 kg owoców pigwy

• 1 litr wódki lub spirytusu

• 1/2 litra miodu lipowego

• laska wanilii

• sok z 1 pomarańczy




Etapy przygotowania

1. Ilość składników zależy od tego ile chcemy miec pigwówki, ja ostatnio robiłam z 5 kg owoców 3 l spirytusu + 2 l wody do uzupełnienia / ile owoców tyle alkoholu/ aby nie było za mocne ale oczywiście mozna nie uzupełniać lub zrobic tylko z wódką

2. Umyc owoce, przekroić na pół, zalać alkoholem dodać miód, wanilie i sok z pomarańczy - szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce.

3. Przez najbliższe dwa tygodnie wstrząsać żeby miód się porządnie zmieszal z alkoholem- po 2 miesiacach pić.

4. Nalewka jest naprawde rewelacyjna - wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory:)

gosiak78

gosiak78 2008-09-28

mmmm mniam mniam ja pigwów nie mam ale mam nadzieję ,że kiedyś skosztuję jej w Twoim wykonaniu :))

niema

niema 2008-09-28

GOSIK MOŻE DAM RADE, NARAZIE WISIENKI PRZERABIAM!!!

setulo

setulo 2008-09-29

O , dzięki za przepisik :-)))

basa55

basa55 2008-09-29

same witaminy - pycha:)

nitka1

nitka1 2008-09-29

świetne

moaaa

moaaa 2008-10-02

dobra też do faszerowanej kaczuszki:)na slodko-kwaśno:))pozdrawaim

dodaj komentarz

kolejne >