ŁATWY MAKOWIEC
SKŁADNIKI
• 1,5 szklanki maki
• 3/4 szklanki kaszy manny
• 1 szklanka cukru
• 1/2 kostka margaryny( musi być roztopiona)
• 1/2 szklanki śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 jajka
• 2 żółtka
Masa Makowa:
1puszka masy makowej(850g)
2 białka
2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
• Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kasze manną i cukier, dodajemy żółtka , jajka, i roztopioną margarynę, śmietanę. Ucieramy gładkie Ciasto. Trochę Ciasta odkładamy, a resztę wykładamy na otłuszczona lub wyłożona papierem blachę.
• Z Dwóch białek ubijamy sztywna piane. Delikatnie mieszamy z masa makową i bułka tartą.
Masę wykładamy na Ciasto i rozsmarowujemy.
• Z odłożonego ciasta łyżką układamy paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temp.180 C piekarnika i pieczemy 1 h. po upieczeniu dekorujemy białym lukrem.
Możemy zrezygnować z lukru, a upieczone i ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem albo olać polewą czekoladową;))
SMACZNEGO;))
dodane na fotoforum: