CIASTO Z PIANKA TRUSKAWKOWĄ
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
• 6 jajek
• 6 łyżek cukru
• 6 łyżek maki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PIANKA TRUSKAWKOWA:
• 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
• 1 op. Galaretki truskawkowej
PONADTO:
• 1 op. galaretki truskawkowej
• Truskawki
• Papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYRZADZANIA:
BISZKOPT:
• Białka ubić na sztywna pianę
• Dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce cukru
• Powoli wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać
• Ciasto włożyć do wyłożonej do pieczenia papierem blaszki o wymiarach 26x36
PIANKA TRUSKAWKOWA:
• Śmietanę ubić wg przepisu.
• Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody
• Tężejącą galaretkę połączyć ze śmietaną
CIASTO Z PIANKĄ TRUSKAWKOWA:
• Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu
• Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż
• Płaty cista przełożyć częścią pianki
• na wierzchu rozsmarować pozostałą pianką i ułożyć owoce
• Zalać tężejąca galaretka
mimoza7 2009-09-25
Robisz mi smaki....mniam :-))))
spawacz 2009-09-25
moje ulubione, pozdrawiam
rudy13 2009-09-25
mniammmm... pewnie już nic nie zostało, a tu takie pyszności...
przepisik zanotowuję... będzie do wykorzystania...
pozdrówka serdeczne... :))))
shamrok 2009-09-30
No jak zawsze sie spoznilem...Trudno:(