Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

1,5 kg ziemniaków
0,5 kg tłustego twarogu
0,5 kg kaszy gryczanej
3 jajka
1/2 l śmietany (najlepsza wiejska)
1/2 kostki smalcu
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza sie zaparzyła.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Formę wysmarować masłem lub smalcem

Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.
Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 1,5h.

dodane na fotoforum:

pawola

pawola 2011-11-14

do czego to się podaje? do mięsa? jakiego?
fajny przepis...

pawola

pawola 2011-11-14

na zimno? na ciepło?

niezla1

niezla1 2011-11-15

Można jeść sam, z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów. Na cieplo i na zimno, jak kto woli

olgad

olgad 2011-12-11

Jestem bardzo ciekawa tego przepisu. Tylko nie wiem co to jest smalec...Znalazłam w Internecie przepisy na smalec, ale w Twoim przepisu napisane: "1/2 kostki smalcu"...jak to?
Pozdrawiam :)

niezla1

niezla1 2011-12-11

Smalec można kupić w kostkach 200 g np w biedrone :)

http://www.biznes2biznes.com/zdjecia/8013__91cb507f4f.jpg

stasia8

stasia8 2011-12-25

Ciekawe jeszcze czegoś takiego nie jadłam...

anna96

anna96 2013-04-16

Znam ten przepis z książki...nie zdążyłam wypróbować...też mnie zaciekawił:)

dodaj komentarz