Zebra

Zebra

Składniki:
5 jaj
480 g mąki pszennej (3 szklanki)
250 g cukru ( 1 szklanka- można dać więcej)
1 szklanka oleju
1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki
aromat np. rumowy
czekolada do dekoracji



Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut).
Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.
Zebrę piec około 50 -60 minut w temperaturze 180*C lub do suchego patyczka (czas zależy od piekarnika i formy w jakiej będzie piec ciasto)

Po ostudzniu babkę możemy polać roztopioną czekoladą lub polewą i posypać orzechami

dodane na fotoforum: