Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Pierwszy raz je robiłam, mam nadzieję ze będzie smaczne

Biszkopt kakaowy:
8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
20 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 180*C przez około 35 minut.

Ostudzić i przekroić na dwie części.

Ciasto kokosowe:
20 dag kokosu
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem.
Dodać kokos i proszek do pieczenia.
Piec na złoty kolor w 170*C przez około 30 minut.

Krem:

5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym

Mleko, cukier, budyń, cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

Przełożenie:
Ciasto kakaowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto kakaowe-polewa


Nasączenie ( mój dodatek- oba blaty kakaowe nasączyłam przy "składaniu" ciasta")
1/2 szklanki wody lub mocnej herbaty
3 łyżki alkoholu
sok z 1/2 cytryny

Składniki wymieszać razem

dodane na fotoforum:

nowicka

nowicka 2012-02-28

Z dzisiejszymi pozdrowieniami
Przesyłam Tobie uśmiech radosny
Bo dni są coraz dłuższe
A to znak,że coraz bliżej
       do... WIOSNY ! MARYSIA

nowicka

nowicka 2012-03-18

ŻYCZĘ MIŁEGO SŁONECZNEGO
DNIA-POZDRAWIAM SERDECZNIE

niezla1

niezla1 2012-04-05

Dziękuję :)

lanta21

lanta21 2016-02-28

pucha

dodaj komentarz

kolejne >