Pierwszy raz je robiłam, mam nadzieję ze będzie smaczne
Biszkopt kakaowy:
8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
20 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180*C przez około 35 minut.
Ostudzić i przekroić na dwie części.
Ciasto kokosowe:
20 dag kokosu
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem.
Dodać kokos i proszek do pieczenia.
Piec na złoty kolor w 170*C przez około 30 minut.
Krem:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
Mleko, cukier, budyń, cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Przełożenie:
Ciasto kakaowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto kakaowe-polewa
Nasączenie ( mój dodatek- oba blaty kakaowe nasączyłam przy "składaniu" ciasta")
1/2 szklanki wody lub mocnej herbaty
3 łyżki alkoholu
sok z 1/2 cytryny
Składniki wymieszać razem
dodane na fotoforum:
nowicka 2012-02-28
Z dzisiejszymi pozdrowieniami
Przesyłam Tobie uśmiech radosny
Bo dni są coraz dłuższe
A to znak,że coraz bliżej
do... WIOSNY ! MARYSIA