3 szklanki mąki
1 kostki margaryny Kasia
5 jajek
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub owoce sezonowe
(w tym przypadku marmolada jabłkowa i pokrojone brzoskwinie z puszki)
2-3 łyżki kakao
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (jeśli jest na 0,5 kg mąki - daję cały), dodać margarynę, śmietanę, żółtka, 1 cukier waniliowy, ¼ szklanki cukru. Wszystkie składniki posiekać nożem, a później zagnieść.
2. Podzielić ciasto na 3 nierówne części (najpierw na pół, jedną z połówek na 2 części: 3/4 i 1/4).
3. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połówkę ciasta rozwałkować na spodzie (można też spód blaszki po prostu wylepić odrywanym po kawałku ciastem :))
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Podpiec.
4. Kiedy spód ciasta się podpieka, pozostałą część przygotować następująco: do większej części (3/4 połówki) dodać kakao. Oba kawałki ciasta, z kakao i bez niego, wstawić do zamrażalnika na czas podpiekania spodu.
5. Kiedy spód się podpiecze i nieco przestygnie, rozsmarować na nim powidła śliwkowe, zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto, na to wyłożyć pianę z 5 białek ubitą na sztywno z 1/2 szklanką cukru i cukrem waniliowym, na pianę zetrzeć na tarce kawałeczek jasnego ciasta.
6. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. 190 - 200 stopni ok. 50 minut. Gorące wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
edziak1 2013-01-23
..u nas na to ciacho mówią pleśniak....jest baaardzo smaczne:)pozdrawiam,miłego dnia:)
danka1 2013-01-26
Witam milutko i pozdrawiam ciepluto.