Piernik z herbatą

Piernik z herbatą

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka cukru
4 jajka
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
szczypta soli

Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka
3/4 margaryny
3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki zagotować

2 jajka
3/4 szkl śmietany
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.

Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów

dodane na fotoforum:

stasia8

stasia8 2013-02-16

Uwielbiam takie korzenne ciasta...

danka1

danka1 2013-02-16

muszą być smakowite

ania71

ania71 2013-10-19

trafiłam tu przypadkiem, ale bardzo interesująca galeria ;)
pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >