Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka cukru
4 jajka
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
3/4 margaryny
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować
2 jajka
3/4 szkl śmietany
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów
dodane na fotoforum: