Karpatka z kremem cytrynowym

Karpatka z kremem cytrynowym

CIASTO:
1 szkl wody
1/2 kostki margaryny
1 szkl mąki
4jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.

KREM:
3 szkl mleka
4 łyżi mąki pszennej
4 łyżi mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Zagotować 2 szkl mleka, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.

1/2 margaryny
3/4 szkl cukru pudru
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego.

Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

gosia32

gosia32 2013-04-06

Dawno nie robiłam karpatki najwyzsza pora, pozdrawiam...

danka1

danka1 2013-04-06

Też robiłam ją na świeta

dodaj komentarz

kolejne >