Na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy ( proszek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
1 margaryna (250 g )
5 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany
Na piankę:
5 białek
szczypta soli
1 op. kisielu cytrynowego
2 łyżki soku z cytryny
0,5 szkl. cukru
Owoce:
Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)
Płatki migdałów
Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę (ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .
W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek budyniowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki
Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45minut.
Read more: https://ciastko-joli.blogspot.com/#ixzz2RfSM8kKR
danka1 2013-04-27
Witam i miłego popołudnia sobotniego życzę.
majka50 2013-04-30
Wiosenne serduszko
dziś Tobie zostawiam
Dziękuję, że jesteś
i miło pozdrawiam.
Niech ten dzień Ci
przyniesie wiele radości,
życzę pięknej aury,
a w sercu miłości..
isia2 2013-05-07
przypomina mi trochę pleśniaka, zawsze miałam problem żeby mi taka ładna piana wyszła