Ciasto:
kostka margaryny do pieczenia 250g
2 łyżki smalcu
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Owocowe nadzienie:
75dag rabarbaru i jabłek
1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)
3 łyżki cukru
Piana:
5 białek
szklanka cukru
1 opakowanie jasnego kisielu
Kruszonka:
100g mąki wymieszanej z siekanymi migdałami
100g masła
50g cukru
Najpierw przygotowujemy rabarbar.
Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka) wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok .
Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa).
Odlewamy sok z rabarbaru . Do osączonych owoców dodać kisiel w postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto.
Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce.
Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto.
Piec ok. godziny w 175 stopniach
Read more: https://ciastko-joli.blogspot.com/#ixzz2UUp6xjJd
dodane na fotoforum: