S M A C Z N E GO - Wam życzę! ja nie poznanianka,a Wielkopolanka ,ale poczytajcie- - Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w dniu św. Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, natomiast w skali rocznej sprzedaż wynosi 500 ton, co stanowi 2.500.000 sztuk rogali[1].
Od listopada 2003 rogale muszą spełniać następujące warunki:
ciasto półfrancuskie,
nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.
Aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie" lub "rogale marcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
dodane na fotoforum:
ewka67 2011-11-11
Na przyszły rok poproszę o przesyłkę....jeszcze nigdy ich nie jadłam....U mnie ich nie ma....A szkoda.....:))
lila08 2011-11-11
u nas nie ma zwyczaju ...szkoda,muszę sama spróbować upiec ...
nie martw się AA...mój mąż mówi,że u mnie to chyba czasami jest zanik alkoholu we krwi...wtedy jestem zmęczona hi hi alkohol jest przecież dla ludzi :)))
ewka67 2011-11-11
Tylko pamiętaj mnie dwa razy nie trzeba mówić......:)))co byś nie żałowała.....:))))Że Ci Ewka wódkę wychlała....>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
lila08 2011-11-11
już Ci jestem wdzięczna ...Reniu dzięki z całego serca,nie wszyscy chcą dawać przepisy ...naprawdę :)))
katakum 2011-11-11
....pochłonęłam dziś chyba 4 rogale ...każdy z innej piekarni ....jeden tylko był oszukany ....
micha3 2011-11-11
Witaj...
Słyszałam o tych rogalach ale nie zdawałam sobie sprawy że produkcja jest na taką skale...
Smacznego rogalika ci życzę....
gosku 2011-11-11
smakowity rogalik ...tym razem nam podalas ...
milego swiatecznego dnia...
kot54 2011-11-11
Pozdrawiam i miłego świętowania życzę :))
a ja marcinków nie jadam, mam zięcia Marcina i piecze takowe
ale mi jakoś nie podeszły....
szalon 2011-11-11
ale pyszne rogaliki