ale proszę się częstować- jeszcze są- wystarczy dla wszystkich;
pozostałam przy swoim przepisie
pączki z budyniem - \"rzucane\"
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,10 dkg drożdży,4 łyżki cukru,6 żółtek,1/2 l mleka,szczypta soli,1 kostka tłuszczu,1 kg mąki totrowej
Wykonanie:
z mleka ugotować budyń dodając 4 łyżki cukru z przepisu + 2 dodatkowo,do gorącego budyniu dodać tłuszcz,mieszać do momentu rozpuszczenia tłuszczu- wcześniej zestawić z ognia,dodać rozpuszczone i wyrośnięte drożdże,żóltka i na koniec mąkę- wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia;po wyrośnięciu formować pączki,kłaśc powidła,zlepić i gotową kulkę wręcz z całej siły rzucic na stolnicę
slawa1 2015-02-07
Wreszcie się doczekałam,bo wieści już do mnie po ogórkowej doszły.Wyglądają bardzo apetycznie.
ewaiza 2015-02-07
Pysznie wygladaja paczusie Reniu , ale takiego przepisu nie znalam wiec musze wyprobowac.
slawa1 2015-02-07
Ja tak rzucam ciastem na kluchy na luńcie ,tak mnie nauczyła teściowa,coś w ty jest:)
Przepis bardzo ciekawy.
(komentarze wyłączone)