Ja przez rok próbowałam ją kupić i wreszcie się udało...jest śliczna, smaczna i idealna do dekorowania np. szklanek do drinków ...
Oskomian pospolity – gatunek tropikalnego drzewa z rodziny szczawikowatych. Występujące w naturze w Malezji oraz w Indonezji na wyspie Jawa
Owoc drzewa, które osiąga do 10 metrów wysokości, ze względu na kształt nazywa się owocem gwiaździstym. Żółta bądź zielonożółta jagoda w przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Owoc okala delikatna skórka, wewnątrz zaś skrywa się delikatny miąższ wraz z drobnymi pestkami.
Jak jeść?
Karambola jest soczysta i nieco kwaskowata w smaku. Karambolę można spożywać surową wraz ze skórką. Doskonale pasuje do sałatek – zarówno owocowych, jak i tych wytrawnych. Po uduszeniu i przetarciu uzyskuje się sos, idealnie pasujący do dań mięsnych.
Ciekawostka
W Chinach karambolę uważa się zarówno za owoc, jak i warzywo. Jeśli spożywa się ją wraz ze skórką, jest traktowana jak warzywo, natomiast bez skórki – jak owoc.
Z karambolą warto się zapoznać się nie tylko ze względu na jej ciekawy smak i aromat, ale także właściwości zdrowotne. Owoc ten bogaty jest w witaminę A i żelazo, wapń, magnez. Są dobrym źródłem kwasów organicznych. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki.
dodane na fotoforum:
vinadi2 2015-11-22
....nie wiem co to........:)
Pozdrawiam, miłej niedzieli Wam życzę:)
maria10 2015-11-22
.... ciekawa roślinka a właściwie owoc.... a w jakim sklepie go kupiłaś????? .... ja do tej pory nie spotkałam się z tym owocem:)))))