zibidzi 2014-10-20
Też już po kawie jestem ale bez szarlotki . Zaraz wybiorę się w świat
to pewnie surowe jabłka z drzewa lub z pod jakieś też zjem . Pozdrawiam .
ptak54 2014-10-20
Kawę wychłeptaliśmy z Kubą. Szarlotka.... chętnie byśmy zjedli ale chwilowo jej nie mamy. Może zreperujemy zaniedbanie.
:-)
olgad 2014-10-20
Marku, ale mozesz szybko zrobic szarlotke, nic nie ma latwiej:
Ubij mikserem 3 jajka z 1 szklanka cukru. Dodaj szklanke maki z 1 lyzeczka proszku do pieczenia. Wszystko wymieszaj mikserem (ciasto bedzie jak gesta smietana).
Pokroj pare jablek (na kawaleczki, jak z pomaranczy). Uloz kawalki jablek na dno formy do pieczenia (ja mam okragla z rura posrodku). Oczywiscie, forme troche wysmaruj olejem. Mozna na jablka dodac cynamon (jezeli lubisz). Poloz ciasto na jablka. Wypiekac w piekarniku. Nie wiem ile czasu, bo mam nie bardzo dobry piekarnik, wiec u mnie to trwa 50 minut.
Smacznego :)
jadpaw5 2014-10-20
Szarlotka doczekała się bardzo dużo przepisów, w moim zeszycie mam chyba ze dwadzieścia
elen52 2014-10-20
Jak najbardziej,dziękuję:))
hellena 2014-10-20
Olgo wg.mnie to biszkopt z jabłkami ,szarlotka to jabłka w kruchym cieście,choć jedno i drugie smaczne,pozdrawiam:)
olgad 2014-10-20
Ciasto jest potrzebne, zeby jablka nie rozpadali sie :)) Ale najlepiej, zeby jablka byli tylko w dole.
wojci52 2014-10-20
Wczoraj byłem świadkiem dyskusji w sklepie nt. różnic między szarlotką a jabłecznikiem, a przecież chodzi o zadowolenie dla kubków smakowych, nic więcej!
ptak54 2014-10-20
Иван-чай - chamérion angustifolium, czasami nazywane "Fireweed", z którego wytwarza się w tradycji rosyjskiej ziołowy trunek.
:-)