Tani piernik przekładany

Tani piernik przekładany

Należy przygotować co najmniej na dwa dni przed podaniem.

0,5 kg mąki
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 dkg masła lub margaryny
10 dkg miodu sztucznego
15 dkg cukru
3 łyżki mleka
4 łyżki wody
przyprawa do pierników

Z cukru usmażyć karmel, do tego dodać wodę, masło (margarynę), sztuczny miód oraz przyprawę do pierników.
W osobnym naczyniu w mąkę wbić jajko, dodać proszek do pieczenia i sodę, do tego wlać strumieniem ostudzony karmel i mleko. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Z jednej upiec placek (15 min. w temp. 180 st.)i od razu gorący przekroić na dwie równe częśći ( musi być rozkrojony tuż po wyjęciu z pieca, bo szybko twardnieje). To samo zrobić z drugą połową ciasta.

Masa:

0,5 l mleka zagotować z trzema paczkami cukru waniliowego i 0,5 szkl. kaszy manny, ostudzić.
Utrzeć kostkę masła z 0,5 szkl. cukru pudru, dalej ucierać dodawać stopniowo ugotowaną i ostudzoną mannę.
Pierwszy placek posmarować połową masy grysikowej, na to położyć drugi posmarowany kwaśnym dżemem, potem trzeci placek z masą i na to położyć czwarty placek. Cały przekładaniec zawinąć w mokrą ściereczkę kuchenną i schować na co najmniej dwa dni do lodówki. Jak kroić pokażę w pierwszy dzień świąt.

klick

klick 2012-12-27

Powinno byc pycha

dodaj komentarz

kolejne >