Sernik wiedeński.
Kruche ciasto:
15 dag mąki
12 dag masła
5 dag cukru pudru
1 całe jajko
Masa serowa:
1,20 kg twarogu
10 jaj
40 dag cukru pudru
30 dag masła
5 dag kaszki manny
bakalie
Wykonanie:
Ser zemleć trzykrotnie, utrzeć z masłem, żółtkami jaj i cukrem na gładką masę; białka ubić na pianę, wyłożyć na masę, dodać kaszę, bakalie zaparzyć wrzątkiem, ostudzić, posypać mąką, dodać do ciasta, masę delikatnie wymieszać.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Ja dodaję tylko rodzynki i ,od niedawna, jedno opakowanie "Sernixu".
ewa59 2011-11-04
mniam tez mi chodzi sernik po glowie musze zrobic:) az slinka leci:) milego wieczorka:)
bea01 2011-11-04
Pięknie wygląda... mniam:) witam i pozdrawiam:))
kurek9 2011-11-04
był czas iż kiedyś co raz podjadało się takowe ciasto pozdrawiam i fajnego weekendu:))))
zoja59 2011-11-04
Witam ten sernik na pewno upiekę
ale mam pytanie
czy może pieczesz też sernik taki trochę lżejszy
z mlekiem i olejem lub z bitą śmietaną. Pozdrawiam.
farsa 2011-11-04
czy okruszek się ostał ??????????????
Takie pyszności aż mnie skręca , nawet zapach czuję ....
zaspana 2011-11-04
mniem:) mogę kawałeczek ?:) pozdrawiam
nuta5 2011-11-04
zdolna dziewczyna !!:))
Chociaż osobiście nie przepadam
za sernikiem, ale.....uszczknę troszeczkę:))
Dobranoc:))
ruda51 2011-11-05
szkoda,ze nie jadam...będę delektowała...oczy..;) ciepło pozdrawiam :)