Przekąska na śniadanie:
Rodzaj pieczonych lub smażonych, dużych pierożków z delikatnego ciasta, napełniane dowolnymi farszami. Najczęściej z papryką, pomidorami i innymi dodatkami. Można faszerować je grzybkami z kapustą, cebulką i mięsem, można mięsem z kapustą. Ja dałam pieczarki, kwaśną (ugotowaną) kapustę i trochę mięsa gotowanego z drobiu. To wszystko posiekać drobno lub zmielić i wymieszać z białkiem jaja aby się farsz nie rozpadał. Pierożki są duże, moje o średnicy 14 cm. Mogą być smażone lub pieczone w piekarniku. Ja upiekłam. Dobrze smakują z czerwonym barszczem, rosołem lub same. Można jeść też swobodnie na ulicy jako przekąskę. Pierwszy raz jadłam w Hiszpanii a podobno pochodzą z Argentyny i Portugalii. Dobre urozmaicenie naszego menu. Kolejne zrobię z tuńczykiem i papryką...
(przepis wzięłam z internetu, jest dużo wersji tych dużych pierożków)
satsuma 2016-06-11
Nazwa mnie zaskoczyła.....lubię takie przekąski zwłaszcza do barszczu ale z tą nazwą spotykam sie po raz pierwszy.
katka12 2016-06-11
pewnie pyszne, lubię wszelkie pierożki, ale wegetariańskie..
jadłam ostatnio takie z pokrzywą i suszonymi pomidorami..
oldham 2016-06-11
Smaczności aż ślinka cieknie...pobudziłaś nie tylko moje kubki smakowe ale także poddałaś pomysł na fajną przekąskę...no to dzisiaj popracuję w kuchni, żona się ucieszy że ją wyręczę a sam spróbuję i dam popróbować domownikom i kto tam jeszcze zajrzy...;)
Dziękuję i pozdrawiam
ewjo66 2016-06-11
mam ślinotok, bo jestem *kluchara* i *pierogara*...:-)))
wyglądają baaaardzooooo apetycznie :-)
kasiaaa 2016-06-11
przekąska na każdą okazję, poszukam w takim razie przepisu, pieczonych jeszcze nie robiłam a ułatwiłoby mi to życie;-)
halka 2016-06-11
Przyznaję...są bardzo smaczne nawet na zimno.Jadłam je u Portugalczyków.U nas każdego roku w czerwcu, w jeden weekend świętują wszystkie nacje - tzw.Narodowa Karuzela. Polega to na pokazywaniu swoich tradycji w tańcach i przygotowywaniu dań...to super impreza bo można poznać kulturę innych i posmakować tego co oni lubią.My chwalimy się pierogami i gołąbkami .... dużo ludzi je lubi. Chętnie też oglądają jak dzieciaki tańczą nasze narodowe tańce.
kaja9 2016-06-11
wygladaja swietnie;-)
dana15 2016-06-12
Właśnie DUŻE ja wolę robić, szybciej widać efekt na talerzu. Nawet 2 duże łyżki farszu wkładam do jednego pieroga. SMACZNEGO.
pimpoli 2016-06-12
pierożki wyglądają bardzo apetycznie- ale widzę,że mam na stanie taki sam talerzyk ! :))
i filiżankę do kompletu :)
meryen 2016-06-12
Pewnie już nic nie zostało?:) Przyznaję, że nabrałam ochoty na zrobienie. Też wybrałabym pieczenie. A ciasto krucho-drożdżowe? Bo sprawdziłam, że nie tylko nadzienia bywają różne.
Dziękuję za pomysł;)
jaworr 2016-06-12
Bardzo apetyczne te pierożki.... narobiłaś mi smaku, osobiście wolę smażone...:)
Przyjadę na smażone do Ciebie...:)
slawa1 2016-06-12
Super ciekawe danie,ja też bym wolała pieczone.W gazetce biedronkowej smaki świata są właśnie przepisy Portugalia i Hiszpania .
Są podobne pierożki empanadas.Pozdrawiam.