Rodzynkowiec
Składniki:
Biszkopt: - 6 jaj,
- 1,5 szkl. mąki najlepiej krupczatki ub innej przesianej,
- ok. 1 szkl. cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu.
Masa budyniowa:
- 2,5 szkl. mleka,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- kostka masła,
- 2 budynie bez cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
łyżka alkoholu
Masa czekoladowa z rodzynkami:
- 40 dkg rodzynek,
- 250 ml rumu ,
- 1 czekolada mleczna,
- 1 czekolada gorzka,
- 1/2 kostki masła.
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki.
Jak przyrządzić?
Rodzynki zalac alkoholem na 12 godzin.
Biszkopt:
białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać przez
chwilę, do żóltek dodać proszek do pieczenia i ocet, mieszać aż powstanie
gęsta piana, dodać do piany i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i równiez
dobrze wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku, 40 minut. Nie ma takiej
mozliwości by biszkopt opadł.
Masa budyniowa:
Na podanej ilości mleka i cukru ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem,dodać kakao i alkohol.
Masa rodzynkowa:
Do rondelka postawionego na garnku z wrzącą wodą włożyć masło i połamane czekolady gdy masa się rozpuści wrzucić odsączone rodzynki i wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Do nasączenia użyć pozostałego rumu. Pierwszy placek posmarować dżemem z porzeczki a na to wyłożyć połowę kremu, następnie drugi placek i resztę kremu. Na krem wyłożyć przestudzoną masę rodzynkową.
SMACZNEGO
kaha20 2007-12-15
jakie smakowite
tigret 2007-12-15
Kto tu robi smaki............
omen12387 2007-12-15
mniam...
luna19 2007-12-15
wspaniały... z przepisu skorzystam....:-)
jacek55 2008-09-26
zalać alkoholem!!!!!!! toc to karygodne!!! a nie mozna rodzynki zjesc popijajacalkoholem?? proszę!??