OCET JABŁKOWY własnej produkcji

OCET JABŁKOWY własnej produkcji

Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej \"Drogowskazy zdrowia\"

Ocet jabłkowy poza walorami smakowymi, które wzbogacają potrawy, ma wiele cennych właściwości leczniczych. Zawiera dużo łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia przyswajanie wapnia, co szczególnie przy osteoporozie jest niezwykle ważne.

Składniki:
* 1 - 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych z plamkami na skórce, niepryskanych (mogą być też same skórki z jabłek)
* 1 - 1,25 litra przegotowanej wody
* 4 - 5 łyżek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego

Wykonanie:
Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i wrzucamy do słoja. Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą. Przykrywamy gazą, obwiązujemy gumką recepturką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy, a kiedy przestanie się pienić, jabłka opadną na dno, fermentacja dobiegnie końca, przelewamy do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce.

Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.

dodane na fotoforum:

malako

malako 2014-01-06

dzięki za przepis:))

piatal

piatal 2014-01-06

ja też mam,,,ale tylko własny zakup,,hehehe

patrzy

patrzy 2014-01-07

Bardzo proszę malako :)

patrzy

patrzy 2014-01-07

zrobienie octu w domu jest tak samo trudne jak kupienie go w sklepie;)

patrzy

patrzy 2014-01-17

Bardzo ważne! w trakcie fermentacji jabłka powinny znajdować się pod wodą dlatego mieszamy zawartość słoja 1,2 razy dziennie, w przeciwnym razie mogą zacząć gnić i ocet się nie uda. Jeśli zamierzasz wyjechać na weekend to nie zaczynaj robić octu albo weź go ze sobą;)

dodaj komentarz

kolejne >