6 łyżek mąki żytniej
ok. 1 litr lekko ciepłej przegotowanej wody
3 ząbki rozgniecionego czosnku
skórka chleba razowego
(opcjonalnie: dodałam jeszcze łyżkę żuru kupnego, żeby zakwas szybciej zaczął fermentację, można też dodać łyżkę kwasu-soku z kiszonej kapusty, ale to wszystko nie jest konieczne żeby żur wystartował)
Wszytko razem mieszamy, przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i obwiązujemy gumką, odstawiamy w ciepłe miejsce np. blisko grzejnika na 4-5dni,
codziennie raz mieszamy.
dodane na fotoforum:
lordand 2015-03-17
...to zależy ile dodasz...
...a to znam od jednej bardzo starszej Pani
...u której kupowałem dawno temu żur...
...bo ona nim handlowała...
...litrowy słoik za złotówkę...
...i...
...nie musiała zgłaszać działalności gospodarczej...:)))
lordand 2015-03-19
...nie ważne w jakim mieście...
...ważne w którym roku...
...a było to w latach 60-tych...:)))