dodane na fotoforum:
stasia8 2020-02-24
Ciasto a'la Margaretka
dodatki:
2 galaretki przezroczyste (rozpuścić w 3 szklankach wody)
puszka masy krówkowej
duża paczka dowolnych ciastek (herbatniki z marmoladą itp...)
biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec około 25- 30 min. w 180°C.
pianka:
400 ml.śmietany 36%
1 śnieżka
1 galaretka przezroczysta rozpuszczona w 1/2 szklanki wody.
Śmietanę ubić ,dodać śnieżkę dalej ubijać i wlewać małym strumykiem przestudzoną galaretkę ,piankę wyłożyć na biszkopt posmarowany masą krówkową na piance ułożyć dowolne ciastka i zalać dwoma rozpuszczonymi i zsiadającymi się galaretkami (przezroczystymi by dobrze było widać ciasteczka) Odstawić do chłodu.
odp.