Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła, zimnego
2 żółtka (białka należy odłożyć do masy serowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 ºC przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu.
Składniki na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
120 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
32 g cukru wanilinowego
Ponadto:
800 g jabłek
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzeć.
Białka (w liczbie 6) ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej przy pomocy szpatułki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 – 180ºC przez około 45 minut. Wystudzić w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku.
dodane na fotoforum:
lucilla 2020-04-05
ja sernik bez ciasta robię też jest smaczny :)