- 600 g mąki
- 2,5 łyżeczki soli
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 350 ml mleka + łyżka do smarowania
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- żółtko do smarowania
przygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z 2 łyżeczkami soli. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier.Mleko podgrzewamy ze zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem. Studzimy. Do drożdży wlewamy odrobinę ciepłego mleka (ale nie gorącego). Odkładamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (15-20 min).
Do ciasta wlewamy resztę mleka. Dodajemy oliwę i jajko. Zagniatamy, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min.
Ponownie Chwilę zagniatamy. Formujemy bułki, które następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch bułek smarujemy żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 min w 220 °C. Studzimy na kratce.
( Na dnie piekarnika warto postawić naczynie z wodą aby bułki miały chrupiącą skórkę ).
dodane na fotoforum: