niepełna szklanka orzechów włoskich - 100 g
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 % - 380 g
10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego - 150 g
W małym rondelku umieść rozdrobnione orzechy. Wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Resztę śmietanki (1 szklankę = 250 ml) wlej do wysokiego naczynia i odłóż do lodówki, by zaczęła się chłodzić.
W rondelku zamieszaj orzechy ze śmietanką i zagotuj. Ustaw małą moc palnika i gotuj śmietankę z rozdrobnionymi orzechami przez 5 minut. Po pięciu minutach odstaw rondelek do przestudzenia. Dodaj wówczas 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego, czyli 150 g. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj schłodzony krem orzechowy. Całość ostrożnie i powoli wymieszaj. Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Gotowe :) smacznego.
dodane na fotoforum: