...słodko:))
-sernik budyniowy z brzoskwinią
-ciasto Linzera,czyli Linzer Torte
-babka,coś jakby keksowa
Już zamrożone...czekają na miłośników słodkiego:)
Na życzenie Yanisi przepis na Linzer Torte:
250g mąki
250g cukru
250g mielonych migdałów (lub orzechów włoskich,lub pół/pół)
cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
250g masła
2 jajka "L"
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
40g potartej czekolady
1 łyżeczka skórki cytrynowej
kieliszek rumu (ok.10ml)
250 g dżemu malinowego
Składniki utrzeć mikserem (ciasto dość gęste).Dodać potartą czekoladę. Wyłożyć na blaszkę lub dużą tortownicę (część ciasta odłożyć na kratki),
Dżem lekko podgrzać i rozsmarować na cieście.Odłożonym ciastem szprycką porobić kratki.
Piec 30-35 min z termoobiegiem w 175*C
Ciasto im starsze, tym lepsze....
Smacznego:))