Liczą tu każdego centa,więc i tani Kuchen...
Murzynek z dżemem:
2 jajka
szklanka cukru (250 ml)
cukier waniliowy
Zmiksować.
125 g miękkiej margaryny dodać i zmiksować.
2 szklanki mąki pełne+czubata łyżeczka sody+płaska łyżeczka proszku do pieczenia+2 łyżki kakao wymieszać.
Miksując dodawać stopniowo suche ,przesiane składniki na przemian z mlekiem(200 ml).
Na koniec dodać rozmiękczone 2 czubate łyżki dżemu,olejek (u mnie migdałowy),lub przyprawę do piernika...lekko zmiksować...u mnie dodatkowo stara potarta czekolada...wymieszać,przelać do formy,upuścic z niewielkiej wysokości,aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza i zaraz do nagrzanego pieca.
Piec do suchego patyczka ,czyli ok 35-40 min. w tem.180* bez termoobiegu.
Lukier zrobiłam z sokiem pomarańczowym i smażonymi skórkami pomarańczowymi.
Robiłam z tego co miałam. Polewa czekoladowa byłaby lepsza. Można przełożyć dżemem,kremem....
sherif 2017-03-11
Ja nawet takiego ostatnio sobie odmawiam ,więc ślinka cieknie po brodzie ,pozdrawiam serdecznie i życzę przyjemnego wieczoru ;-]
halka 2017-03-11
Tani ale wygląda super;czyżby Ci się trafiła babcia- sknera,która nawet na jedzeniu oszczędza?:)
pdorota 2017-03-11
Ach Halinko już sama nie wiem....Może przyczyną jest to,że sama zakupów nie robię...
oya04 2017-03-11
czasami i malo potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyc :))
Ciasto wyglada na bardzo smaczne !