Szef kuchni serwuje,,

Szef kuchni serwuje,,

PIERSI KACZKI Z GRILLA.

W marynacie z czerwonego wina i pomarańczy. Z sosem truskawkowym na bazie marynaty. Podawane z ryżem kokosowym i plastrami grillowanego ananasa.


Składniki, 2 porcje:
• 2 piersi kaczki, każda po około 300 g

Marynata do grillowanej piersi kaczki:
• skórka starta z 1 pomarańczy (tylko różowa, zewnętrzna część skórki) oraz sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
• 1 płaska łyżeczka tartego imbiru
• 1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wina

Sos truskawkowy na bazie marynaty:
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 2 łyżki dżemu truskawkowego wysokosłodzonego
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier do smaku
• 3 - 4 duże i dojrzałe truskawki + do podania


Przygotowanie:
Piersi kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem. Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso. Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem. Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).
Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku. Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem.
Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć ogień grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla).
Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem.

UWAGI:

Upieczenie soczystej kaczki na grillu wymaga wprawy.jeżeli nie czujesz się na sile,kaczkę upiecz w piekarniku.Szkoda zmarnować mięso. Piec w piekarniku pod przykryciem,kaczkę zanurzoną w płynie,na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę,żeby kaczka się zarumieniła.

dodane na fotoforum:

herma

herma 2010-07-31

Ja poproszę porcyjkę !!!
Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownej pogody na cały weekend :)

adamowa

adamowa 2010-07-31

U Ciebie jak zwykle i przemyslne danie i tak kolorowo padane ze oczami czlowiek je :) Milej reszty dnia Ci zycze ...

adik35

adik35 2010-07-31

Mniamuśnie ....

matka50

matka50 2010-07-31

ALE PYCHA MNIAM....POZDRAWIAM.....

szatyna

szatyna 2010-07-31

Ależ tu pyszności u Ciebie tylko siadać i paluszki oblizywać :)))

eroma39

eroma39 2010-07-31

Serdecznie pozdrawiaMy i słonka życząc
życzyMY cudownego weekendu ;)

alnax

alnax 2010-07-31

Pyszne jedzonko nam serwujesz :)))

omini

omini 2010-07-31

witam:)...u mnie to wszystko wygra z kaczką..;)...ale na tę tutaj dałabym sie namówić...pozdrawiam!

labcia

labcia 2010-07-31

Tutaj wszystko wygląda apetycznie :)

alisza

alisza 2010-07-31

zawsze robiłam z ryżem jaśminowym teraz spróbuję z kokosowym ,świetny przepis :))

graniac

graniac 2010-07-31

Jakie tu pyszności serwujesz!!!
pozdrawiam weekendowo:-)))

zuuoo

zuuoo 2010-07-31

modelki ? haha .:)
ale to ładnie wygląda .:D

ewaa7

ewaa7 2010-07-31

Okazja zawsze sie znajdzie ,,pozdrawiam

andziav

andziav 2010-07-31

Ajć..... tor nie używany ...więc poszaleć można....hihihi Pozdrówki:)))

beata1

beata1 2010-07-31

Pychotka ....pozdrawiam :)))))))))))

edzia29

edzia29 2010-07-31

Ale pyszności :) pozdrawiam.

czaruu

czaruu 2010-07-31

co nam dzisiaj szef kuchni poleca....piersi kaczuszki...hm....mniam mniam...

ewa03

ewa03 2010-07-31

Uśmiechu na twarzy i wszystkiego co ci się zamarzy
pogodnego serduszka i miłych slow na oba uszka
życzę ci z całego serduszka - pozdrawiam słonecznie :)

rossa

rossa 2010-07-31

Ale smakowitości!!!...z,wielkim apetytem zaglądam do Twojej galerii:))))
Pozdrawiam:))

sulika

sulika 2010-07-31

Jejciu, co za widok...
Kaczkę jadam w chińskich knajpach, ale sama jakoś nie przygotowywuję; czas to zmienić.
Czyżby sos truskawkowy był polskich akcentem?
Widzę, że jestem do tyłu z ryżem kokosowym czy jaśminowym.
Gdzie go można kupić?

reni1

reni1 2010-07-31

Ba gdybym ja miała takiego szefa....;))))

pumcia1

pumcia1 2010-07-31

Witam jak tu ślicznie i kolorowo :) piękna galeria POZDRAWIAM :)

fantazi

fantazi 2010-07-31

Pyszności serwujesz :)

iza57

iza57 2010-07-31

Kusisz znowu pysznym daniem...Mniam...Apetyczne...Spokojnej nocki...Dobranoc:)

dziania

dziania 2010-08-01

SUPER Danie !!! Powinieneś mieć ksywkę ''afrodyzjaczek'' za tyle kuszących smakołyków:-)
Pozdrawiam :-)

katka12

katka12 2010-08-01

A jednak, jest kaczka pieczona :)

julaa1

julaa1 2010-08-01

Pozdrawiam czego tu zazdrościć?Jak masz takie pyszne jedzenie przed sobą .Przecież to sama rozkosz

clauuu2

clauuu2 2010-08-01

To jest pyszne!:)))

margoku

margoku 2010-08-01

Co moge powiedziec, hmmmmm, jak zwykle delicja!

jankewa

jankewa 2010-08-02

U mnie też mały grill dziś był -ale u Ciebie pychotka :-)))

selena7

selena7 2010-11-10

ładna galeria i do tego smakowita:)

natali8

natali8 2012-05-13

Robię się głodna gdy widzę takie pyszności...

dodaj komentarz

kolejne >