FENKUŁ MARYNOWANY Z ZIOŁAMI.
Finocchio al'erbe marinate.
Świetne danie wegetariańskie,jako przekąska lub dodatek do dania mięsnego.
SKŁADNIKI:
*bulwa fenkuła (koper włoski)
*oliwa do smażenia
Marynata:
*1 pomarańcza
*5 łodyżek oregano
*pęczek pietruszki naciowej
*2 łyżki oleju balsamicznego
*4 łyżki oliwy z oliwek
*sól,pieprz,cukier,opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
1. Od fenkuła odciąć łodygę,usunąć brzydkie liście.Bulwę od strony korzenia ściąć prosto, umyć,odsączyć,pokroić na ćwiartki.Blanszować ok 5 min. we wrzącej, osolonej wodzie.Przełożyć na sitko.
2.Oliwę rozgrzać na patelni.Lekko zarumienić na niej ćwiartki fenkuła. Gotowe ułożyć na półmisku.
3.Marynata:Obrać pomarańcze,usunąć białą skórkę,pokroić na ćwiarteczki.Oregano i pietruszkę oddzielić od łodyżek, posiekać.
4.Ocet wymieszać z oliwą,dodać opcjonalnie sól,pieprz i cukier,wg smaku jak lubisz.Dodaj pomarańcze, pietruszkę i oregano.Zalej marynatą fenkuła, odstaw na 1-2 godz. do lodówki.
UWAGA:
Jeżeli chcesz uzyskać kwaśniejszą marynatę pomarańczę zamień na grejpfruta.
dodane na fotoforum:
sulika 2010-10-31
Kolejna lekcja sztuki gotowania :-)
Nigdy nie marynowałam fenkuła, już nie mogę doczekać się tej próby!
Dzięki także za urodę włoskiego języka ;-)
omarlen 2010-10-31
Cieplutko pozdrawiam :) Życzę Ci dzionka, w którym nie zabraknie ciepła,miłości,życzliwości oraz serdeczności :)
mezza 2010-10-31
robilam na rozne sposoby tak nie;))
zrobie teraz jest sezon na finocchi
pozdrawiam:)
kot54 2010-10-31
Wygląda ciekawie.....
julaa1 2010-10-31
Ciekawe danie
Milutkiej nocy
jaworr 2010-11-01
Bardzo ciekawy przepis, który na pewno wykorzystam,
bulwy fenkułu to nowość w naszych kuchniach...
alemark 2010-11-10
w takiej pstaci jeszcze nie probowalam.. wyglada bardzo apetycznie...
... bardzo lubie na surowo...
rycho2 2010-11-11
super apetyczne
dzień dobry, życząc radosnego świętowania przesyłamy serdeczne pozdrowienia, Basia i Ryszard
abc75 2010-11-13
pytam tak z czystej ciekawości.....jak smakuje ten fenkuł???do czego można go przyrównać??? o ile wogóle można ;)
menka 2010-11-22
:) Dziękuję... też by mi smakowało i na pewno wypróbuje obydwa przepisy:)