Szef kuchni serwuje,,

Szef kuchni serwuje,,

FENKUŁ MARYNOWANY Z ZIOŁAMI.
Finocchio al'erbe marinate.

Świetne danie wegetariańskie,jako przekąska lub dodatek do dania mięsnego.

SKŁADNIKI:

*bulwa fenkuła (koper włoski)
*oliwa do smażenia

Marynata:

*1 pomarańcza
*5 łodyżek oregano
*pęczek pietruszki naciowej
*2 łyżki oleju balsamicznego
*4 łyżki oliwy z oliwek
*sól,pieprz,cukier,opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

1. Od fenkuła odciąć łodygę,usunąć brzydkie liście.Bulwę od strony korzenia ściąć prosto, umyć,odsączyć,pokroić na ćwiartki.Blanszować ok 5 min. we wrzącej, osolonej wodzie.Przełożyć na sitko.
2.Oliwę rozgrzać na patelni.Lekko zarumienić na niej ćwiartki fenkuła. Gotowe ułożyć na półmisku.

3.Marynata:Obrać pomarańcze,usunąć białą skórkę,pokroić na ćwiarteczki.Oregano i pietruszkę oddzielić od łodyżek, posiekać.
4.Ocet wymieszać z oliwą,dodać opcjonalnie sól,pieprz i cukier,wg smaku jak lubisz.Dodaj pomarańcze, pietruszkę i oregano.Zalej marynatą fenkuła, odstaw na 1-2 godz. do lodówki.
UWAGA:
Jeżeli chcesz uzyskać kwaśniejszą marynatę pomarańczę zamień na grejpfruta.

dodane na fotoforum:

mimis

mimis 2010-10-31

Wygląda smacznie....pozdrawiam :)))

sulika

sulika 2010-10-31

Kolejna lekcja sztuki gotowania :-)
Nigdy nie marynowałam fenkuła, już nie mogę doczekać się tej próby!
Dzięki także za urodę włoskiego języka ;-)

omarlen

omarlen 2010-10-31

Cieplutko pozdrawiam :) Życzę Ci dzionka, w którym nie zabraknie ciepła,miłości,życzliwości oraz serdeczności :)

mezza

mezza 2010-10-31

robilam na rozne sposoby tak nie;))
zrobie teraz jest sezon na finocchi
pozdrawiam:)

slawa1

slawa1 2010-10-31

Życzę spokojnych dni pełnych ciepła rodzinnego.Pozdrawiam.

aniam

aniam 2010-10-31

miłego dnia

dana22

dana22 2010-10-31

Smakowicie wygląda....
Pozdrawiam...

kot54

kot54 2010-10-31

Wygląda ciekawie.....

ankam

ankam 2010-10-31

To coś dla mnie, tak sobie zrobię!

julaa1

julaa1 2010-10-31

Ciekawe danie
Milutkiej nocy

jaworr

jaworr 2010-11-01

Bardzo ciekawy przepis, który na pewno wykorzystam,
bulwy fenkułu to nowość w naszych kuchniach...

mania3

mania3 2010-11-02

Może być!!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam

azurka

azurka 2010-11-05

to ja poprosze na dziś :)))

umila

umila 2010-11-05

nie jadłam bulwy fenkuła...ale chętnie bym spróbowała:)))))

whakata

whakata 2010-11-07

coś wspaniałeg - wybadam osobiście

gosian

gosian 2010-11-07

jak narazie to z fenkula to pije tylko herbatke,ale moze....:P

datura7

datura7 2010-11-09

to na pewno jest smaczne:)))

alemark

alemark 2010-11-10

w takiej pstaci jeszcze nie probowalam.. wyglada bardzo apetycznie...
... bardzo lubie na surowo...

rycho2

rycho2 2010-11-11

super apetyczne

dzień dobry, życząc radosnego świętowania przesyłamy serdeczne pozdrowienia, Basia i Ryszard

zolwikq

zolwikq 2010-11-13

Chcialam tylko spytac czy pan robi zdjecia tych dan? Jesli tak too WOW

abc75

abc75 2010-11-13

pytam tak z czystej ciekawości.....jak smakuje ten fenkuł???do czego można go przyrównać??? o ile wogóle można ;)

osika

osika 2010-11-14

Boże jakimż ja jestem dyletantem!!

menka

menka 2010-11-22

:) Dziękuję... też by mi smakowało i na pewno wypróbuje obydwa przepisy:)

dodaj komentarz

kolejne >