MUS POMARAŃCZOWY NA BIAŁYM WINIE.
Schiuma di vino bianco e arance.
Kuchnia włoska nadal w ataku.
SKŁADNIKI:
*2 pomarańcze
*50ml likieru pomarańczowego
*2 płaskie łyżeczki mielonej białej żelatyny
*100 ml soku pomarańczowego
*2 żółtka
*80g cukru pudru
*125 ml białego słodkiego wina
*2 białka
*125 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE:
1.Pomarańcze obrać,usunąć pestki i białą skórkę,podzielić na cząstki. Kawałki włożyć do pucharków lub kieliszków,polać likierem.
2.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,dokładnie rozpuścić i wymieszać z sokiem pomarańczowym.
3.Żółtka utrzeć z cukrem na krem.Podczas ucierania stopniowo dodawać wino,następnie połączyć z sokiem i żelatyną.Odstawić do lodówki.
4.Osobno ubić na sztywno śmietanę i białka.Kiedy masa pomarańczowa zacznie gęstnieć ostrożnie połączyć ją z białkami i śmietaną.Delikatnie wymieszać,aż masa będzie jednolita.Włożyć mus do pucharków na pomarańcze z likierem.Odstawić do lodówki.Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy,skórką i listkami mięty.
NIEZŁE TO JEST. DELIKATNY SMAK. SMACZNEGO.
dodane na fotoforum:
menka 2010-11-04
Inspirujesz....
kwiatek 2010-11-04
pysznie i ślicznie-Dobrej nocy życzę!
kwiatek 2010-11-04
re: starałam się hihihi!!!!!!!!!!!!-dzięki za wizytę!
jaworr 2010-11-04
żałuję, że tak blisko mam takie pyszności, a właściwie tak daleko...:((
że nie dosięgnę......:)))
balisto 2010-11-05
jakie slodkie ?, tyle tego u nas jest, no i nie wiem czy zdazy dotrzec do lodowki jak takie dobre
na zdrowie i dobrej nocy zycze
ansa54 2010-11-05
Oj!...czarujesz nas,na noc taaaaakimi łakociami i...
<wyciągnęła łapkę,po kalorii kapkę>...:))))
balisto 2010-11-05
no przeciesz jak jade do K-gu to mi po drodze zatrzymac sie w Szczecinie, spedzam u Was prawie tydzien i jade do K-gu na reszte, ale to zdjecie z 2009, w tym roku nie moglam jechac
adamowa 2010-11-05
Alez to wyglada ... mmm narobiles mi smaku ... juz zapisalam przepis ...Pozdrawiam i udanego weekendu zycze z pieknym slonkiem oczywiscie )
dalia22 2010-11-05
Ale pyszności:) Ale mnie ubawiłeś z tym przerabianiem kościołów na restauracje , w sumie jeśli jest zamknięty , to może dobry pomysł:) widzę , że marzy Ci się jakaś restauracja :) Pozdrawiam popołudniowa porą:)
pomio 2010-11-05
dokładnie , taki wspaniały nastrój :)
omarlen 2010-11-05
Same pyszności....Pozdrawiam....
kot54 2010-11-05
Bajka........:)))
Pozdrawiam.
katka12 2010-11-05
To by mi na pewno smakowało ...
doka8 2010-11-05
a ja dziś rano zaglądnęłam w Twoją galerię kulinarną , bardzo mnie zainteresowała , ale spieszyłam się i żadnego znaku nie pozostawiłam...więc teraz napiszę , że to wszystko pycha i piękne zdjęcia , a w ogóle kuchnia włoska .... mniam !!!!! skorzystam z kilku recept :) pozdrawiam serdecznie :)
jeanne 2010-11-05
Zdjęcie wyszło Ci bajecznie !!!!!!!! .... a jeśli chodzi o profesjonalizm , to niejeden kucharz zawodowiec hi hi ,chciałby "śmigać" po kuchni jak Ty "kucharz amator" hahahahha
Miłego wieczoru ;-)))
julaa1 2010-11-05
Ciao!
Przepyszne!
Pozdrawiam cieplutko
nika81 2010-11-05
Teraz to przesadziłeś-jadę do ciebie!
tczew54 2010-11-05
Łał...
Super przepis. Dzięki.
Pozdrawiam. U Ciebie w galerii trzeba długo przewijać by wpisać komentarz.
fo22ksi 2010-11-05
Bardzo efektowne i na pewno smaczne :)
Pozdrawiam :))
orestes 2010-11-05
dziekuje za odwiedzinki ps do modelki mi daleko;0pozdrawiam
danka1 2010-11-05
Ja też bym się chętnie posępiła na taki deserek.
kwiatek 2010-11-06
a na weekend co proponujesz na ząbek???-pozdrawiam i miłego świętowania życzę!
bryza 2010-11-06
WOW..... skąd te wspaniałe pomysły ????????.....że też mnie Bozia nie obdarzyła takim SZEFUNIEM ......radosnego piątku i dzięki za smakowitości :)
ewa03 2010-11-06
ale smakołyki szef ma:)))
sulika 2010-11-06
O..i coś na słodko :-)))
A ja dalej marzę o fenkułach, bo nie wiem gdzie nabyć ;-)
reni1 2010-11-07
Wspaniały...wiem ze moja kuchnia przy Twojej ...to daleka droga..ale sałatki starczy...;)))
julaa1 2010-11-07
Tak co do ogniska to byle do wiosny a to już nie długo
magdab 2010-11-07
Smakowicie wygląda :)
annaa75 2010-11-15
Jutro przyjade na to...wyglada smacznie :))