PIECZONE JABŁUSZKO W CZERWONYM WINIE.
Mela al vino rosso.
Słodka przekąska w ciągu dnia lub deserek.Ciężko tu o jakiś przepis,bo wszystko banalnie proste,ale może kilka wskazówek się przyda.
SKŁADNIKI:
*duże jabłuszko
*szklanka czerwonego wina
*cukier opcjonalnie(jak lubisz)
*kilka gożdzików przyprawowych
PRZYGOTOWANIE:
1.Umyj jabłko,wytnij gniazdo z pestkami,nie usuwaj ogonka.
2.Tutaj sa dwa sposoby. Można zalać jabłko w foremce i zapiekać je w winie,dodając cukier i gożdziki,lub zrobić to oddzielnie.Ja piekłem oddzielnie, bo chciałem mieć większą kontrolę nad winem.
3.Wstawiłem jabłko do pieczenia do piekarnika,wino wlałem do małego rondelka,dodałem cukier i gożdziki.Podgrzewałem,aż do momentu,gdy wino się zredukowało i zgęstniało.Upieczone jabłko wyłóż na talerzyk, polej gęstym winem,podawaj z kandyzowanymi wiśniami,lub wiśniami z alkoholu. Smacznego.
dodane na fotoforum:
rzeka13 2010-11-13
ACHHHHHHHHHH PRAWDA TAKI STAWEK MOZESZ PIATALKU SPOTKAC W PARKU KRÓLEWSKIM:) NA WYSPIE ZIELONEJ,ACHHHHHHHH MOZNA U CIEBIE POJESC ISCI PO KRÓLEWSKU
dalia22 2010-11-13
oo, kiedyś je jadłam są pyszne:) Pozdrawiam cieplutko i życzę słonecznego weekendu:)
kwiatek 2010-11-13
pyszne zapewne-pozdrawiam w deszczową sobotę
jaworr 2010-11-13
przypomniałeś mi dawne czasy, kiedyś bardzo często robiło się taki deser bez specjalnych dodatków: masło cukier i jabłka, wczesne papierówki i wstawiało się je do piekarnika zapiec....
Twoój przepis ulepszony... delicje......:))
bzyk49 2010-11-13
Chyba-wszyscy o tym wiecie
co najdroższe jest na świecie.
że nie złoto i diamenty
lecz przyjaciel uśmiechnięty!!!
pozdrawiam
anka27 2010-11-13
apetycznie wygląda...
kwiatek 2010-11-13
re: pieczyste było super-goście zdążyli zjeść zanim fotkę zrobiłam hahaha!!
asia11 2010-11-13
Pięknie i smakowicie
Pozdrawiam serdecznie i życzę przemiłego sobotniego wieczoru:))
agatap6 2010-11-13
i znowu kusi....mniam
bryza 2010-11-13
Niby proste a wyjątkowe ....hmmmmm..... rozpieszczasz nasze podniebienie :) , radosnej niedzieli :)
arenia 2010-11-14
Jadałem takie w dzieciństwie ... moja Babunia serwowała zbiory z ogrodu w najdziwniejszych postaciach z dodatkami ... do dziś pamiętam zapach i smak ... pyszności ... pozdrawiam ... (*_*)
oliwkas 2010-11-14
Ja nie moge!!!! Ty chyba dla królewskiej rodziny gotujesz!!!! Te bajeczne potrawy tak zmysłowo wyglądaja i pewnie smak nieziemski mają :)
julaa1 2010-11-14
A tam nad tą wodą są domki .Ludzie mają widok na to jeziorko z okien
alaskan 2012-01-21
oooo ! pyszotka :)
Świetnie podajesz....żeby nie powiedzieć szampańsko i taki sam nastrój swoimi potrawami, zwłaszcza deserami stwarzasz , brawo !!!