Smażona polenta ze słoniną jako dodatek do schabu ze śliwką.
Polenta fritta con lardo.
SKŁADNIKI:
6porcji
*750 ml rosołu mięsnego
*230g kaszki kukurydzianej
*750ml wody
*100g słoniny
*rozmaryn
*sól, pieprz
*oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1.Rosół zagotować w garnku.Kaszkę kukurydzianą rozmieszać w wodzie.Wlać do gotującego się rosołu,posolić.Mieszać,aż masa zacznie gęstnieć.
2.Stale mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż zgęstnieje.
3.Wylać polentę do foremki, wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię,odstawić w zimne miejsce.
4.Kiedy polenta stężeje, wyjąć ją z formy,pokroić na plastry.Obsmażyć z obu stron na patelni grillowej.Na wierzch położyć smażone paski słoniny,dodać rozmaryn,posypać świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego.
dodane na fotoforum:
jankewa 2010-11-24
Danie jak zawsze -pyszne :-)))
Czyżbym była pierwsza?? to się częstuję :-)))
Miłego popołudnia -pozdrawiam cieplutko ,bo za oknem zimno-brrr
irenak 2010-11-24
Palenta ma taki neutralny smak.Swietny pomysl Slawek .....i gluten free.Super, ja tez dziekuje za przypomnienie:))))Pozdrawiam,,, tylko slonina zastanawia?HEY raz sie zyje!
lord26 2010-11-24
...jako profan w sprawach kuchni...
...mam pytanie...
...co to jest polenta...???
...co to jest słonina to wiem...
...a czy może być schab bez śliwki...???
...pozdrawiam serdecznie życząc Ci miłego...:)
lord26 2010-11-24
...teraz już jestem mądry...
...i mogę zrobić polente...:)))
...dzięki...:)
mezza 2010-11-24
no jak zwykle pycha:)))
re:haha Piatal oj znalazlbys prace taki szef kuchni wysmienity jak Ty:))
kwiatek 2010-11-24
jeszcze po tym moim smaluszku kawałek schabiku się zmieści nie powiem - miłego wieczorku
magdabo 2010-11-24
Obiadek ... ree wee laa cjaa !!!
kwiatek 2010-11-24
a smaluszek smakował???hihihi!!!
agat33 2010-11-24
Pięknie wygląda...polenta to dla mnie zupełna nowość. Schab ze śliwką i pomidorki jak najbardziej na tak:)
panna66 2010-11-24
Mięsko mniam w każdej postaci.. Szef Kuchni łechta moje kubki smakowe...
elza58 2010-11-24
schabik ze śliwką...pycha....będę szczera,polenty nie miałam okazji spróbować ale nic straconego,przepisik już mam....pozdrawiam.....
agat39 2010-11-24
......schsb i pomidorki pewnie pyszne......polenty po prostu nie lubię.....całość wygląda apetycznie i jak zawsze pięknie podane.....serdecznie pozdrawiam.....:)))
danucia 2010-11-24
bigos u mnie zawsze mięsisty ,bo uważam ,ze kapusta dla zajęcy!haha
Przytulnego wieczorku przy ukochanej osobie życzę!POZDRAWIAM!
kazia53 2010-11-24
Lubie takie danie :-) slicznie podane i pokazane! Pozdrawiam i zycze miłego wieczoru :-)
tczew54 2010-11-24
Rewelacyjny pomysł z kaszką.Zacznę serwować moim domownikom bo kaszki nie chcą jadać. Pod taką postacią chyba mi się uda przeforsować kaszkę.
Dzięki.
julaa1 2010-11-24
Siadam i jem!
Milutkiej nocy
julaa1 2010-11-24
Jak będę miała takie jedzonko to spokojnie wytrzymam do wiosny
annaa75 2010-11-24
pycha jedzonko..:) Milej nocy zycze :)
igorula 2010-11-24
Slyszalam ze to bardzo pyszne danie jednak jeszcze sie nie przelamalam i nie sprobowalam naleze do grupy nielicznych dziwakow ze zanim jeszcze zdaza sprobowac juz wiedza ze im moze nie smakowac:)
Ale jedno co musze przyznac wyglada wysmienicie:)
Super podane ....wszystko generalnie na plus:)
belgor 2010-11-25
pyszności, uwielbiam polentę
barbraa 2010-11-25
Pozdrawiam szefa:))
Re:ptaszek nie tylko mój :)))
alladyn 2010-11-25
Miłego dnia dla Szefunia, spokojnego i ciepłego życzę.
agatap6 2010-11-25
od wczoraj nic nie jadłam...a tu takie rarytasy....ech
kot54 2010-11-25
Miłego dnia życzę......:)
z tym kulinarnym dziełem to bez przesady......nie na wyrost..
skromne śniadanie....
lucesse 2010-11-25
Oj, ...pychotka i już ...mam pomysł na obiad ! Dzięki ! i pozdrawiam...jak zawsze miło :)
omarlen 2010-11-25
Życzę wspaniałego całego dnia......dużo słoneczka...miłości i radości :). Serdecznie Ciebie pozdrawiam :)
crist49 2010-11-25
udanego popołudnia i wieczoru oraz miłego wypoczynku życzę.; pysznie wygląda Sławku!
dps21 2010-11-25
Człowiek potrzebuje dobrych życzeń jak kwiat letniego deszczu - by istnieć...
Pozdrawiam cieplutko
jaworr 2010-11-26
dobry pomysł......przygotować, a potem szybko podane.....super może w święta wykorzystam .....:)))
pozdrawiam....:)))
julaa1 2010-12-05
W takie mrozy częstuję się mięsem
Pozdrawiam cieplutko