Francuska Terrina.
Zaprosiłem kolegę z super sprzętem foto. Zrobiłem kilka przekąsek, które już robiłem wcześniej, a kolega zrobił zdjęcia. Oceńcie sami,,, Widać, że to nie moje zdjęcia.Smacznego.
Są potania o przepis, już go zamieszczałem,,proszę,,,
SKŁADNIKI:
*125g bekonu
*2 wędzone udka kurczaka
*250g wątróbek drobiowych
*50g pieczarek
*100g słoniny
*250g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
*2 łyżki przyprawy do pasztetu
*1 jajko
*50g śmietany
*orzeszki pistacji
*tymianek,sól,pieprz
UWAGA: Jak masz tłustsze mielone, możesz zrezygnować ze słoniny.
PRZYGOTOWANIE:
1.Formę do pasztetu ok 1l wyłożyć plastrami bekonu, tak by końcówki wystawały na zewnątrz.Z udek usunąć skórę,mięso oddzielić od kości i pokroić w dużą kostkę.Wątróbkę i pieczarki podsmażyć na oleju.
2.Słoninę pokroić w drobną kostkę, połowę wątróbki pokroić w duże kawałki, resztę zmielić z mięsem drobiowym. Wymieszać mięso z jajkiem,pistacjami,śmietaną,wędzonym kurczakiem,doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki,układając w niej też pieczarki w całości.
3.Piekarnik rozgrzać do 160 C. Całą masę przykryć bekonem.Formę owinąć folią aluminiową.Wstawić do brytfanki wypełnioną wodą. Trzymać w piekarniku ok 80 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i wstawić do lodówki na ok 5 godz. Podawać z grzankami i dobrym winem.
dodane na fotoforum:
jesorek 2012-08-25
co to za pyszności serwujesz ?? wygląda super !!! a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)
hania44 2012-08-25
Pieczeń wygląda rewelacyjnie ale wydaje mi się, że aby porównać jakość zdjęcia musiałbyś zrobić tą samą potrawę swoim aparatem bo tak to raczej nie widać różnicy w jakości...
hania44 2012-08-25
Może zdjęcia są bardziej ostre punktowo...a w tle mniej wyraźne...to prawdziwe makro! :)
sceller 2012-08-26
Super pyszności :)
pastelka 2012-08-27
Nie sprzęt czyni fotografa....
Myślę, że Twoje zdjęcia w niczym gorsze.
Może przytoczę dowcip....
Na kolację do pewnego domu zaproszono fotografa. Pani domu oglądając zdjęcia wykrzyknęła: Ach jakie piękne. Musi Pan mieć doskonały sprzęt.
Gość żegnając się z gospodynią powiedział: Kolacja była doskonała. Musi Pani mieć doskonałe garnki.
Pozdrawiam:)))
yolly 2012-08-27
brawo....
podziękuj koledze...cudna zdjęcia....
Tobie dziękuję ...za ciekawy przepis...i na pewno smaczny....
dużo pracy musiałeś w to włożyć ....
Idź na casting do programu kulinarnego...np...ugotowani...;-)
oliwkaa 2012-08-27
wczoraj widziałam w tv jak jedna pani robiła terriny. Nie jest to nic skąplikowanego więc czas sie za nie zabrać :0))) fajnie jej wyszła terrina z kolorowych puree owinietę w liscie botwinki,super to wygladało!!! Jednak Twoja (ta powyżej) wyglada rewelacyjnie,piekniej niż ta w tv....brawa !!!!
oliwkaa 2012-08-27
jeszcze tylko pytanko...ta śmietana ma być gęsta czy raczej płynna ?
kot54 2012-08-27
O Terrina....pyszności....
bahus 2012-08-28
Nie widzę różnicy między Twoimi zdjęciami, a zdjęciami kolegi z wypasionym sprzętem.
Terrina ZNAKOMITA !!
kamus1 2012-09-06
Ale ja zrobiłam się głodna.....:)))