Cielęcina z kapustą Pak Choi, pęczakiem i soczewicą.
Żona kupiła kapustę Pak Choi, bez konkretnego powodu. Dzisiaj zrobiłem ją na obiad. Kapustę podałem z pieczoną cielęciną, sosem pieczeniowym i gotowaną z masłem soczewicę z pęczakiem. Polecam,,Rewelacja!
Cielęcinę podsmażyłem na patelni, a następnie podpiekłem w piekarniku, pilnując, żeby była mięciutka i soczysta w środku.
Kapusta Pak Choi pochodzi z Chin, ale najwięcej produkuje się jej w Holandii i z tego kraju pewnie będzie pochodziła ta, którą kupicie. Na patelni podpiekłem pieczarki, pokrojone w grube plastry, jak się zarumieniły od liści kapusty odkroiłem twarde łodygi i dodałem do pieczarek, następnie masło i czosnek. Łodygi musisz dodać na patelnię wcześniej, ponieważ smażą się dłużej. Następnie, liście, im do zblanszowania wystarczą 2-3 minuty. Pieprz, sól i masło. Także kilka cieniutkich płatków marynowanego, młodego imbiru. Zaostrzy smak kapusty i nada jej wyjątkowy smak. Trzy najmłodsze listki zostawiłem do dekoracji talerza.
Cielęcinę z powodzeniem możecie zastąpić polędwiczką wieprzową.
Pęczak wymieszany z zieloną soczewicą ugotowałem z dodatkiem masła i soli.
SOS
Mój sos mam z poprzedniego dnia, po pieczonej karkówce. Karkówkę piekę z cebulą, oliwą, zielem angielski, czosnkiem i liściem laurowym. Po upieczeniu z sosu wyjąłem ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zmiksowałem. Jak przeoczycie jakieś ziele, to nie szkodzi, dokładnie należy wybrać liście. Sos naturalnie się zagęści i nie musicie stosować żadnych glutenowych zagęszczaczy. Jeszcze jeden dość zaskakujący składnik. Do zmiksowanego, aksamitnego sosu dodajcie szklankę zaparzonej kawy. Podgrzej do momentu, aż sos się zredukuje. Może wyda to Wam się dziwne, ale poważnie wzbogaci jego smak, zaryzykuj na moją odpowiedzialność. Oczywiście w kawie nie może być fusów, więc albo rozpuszczalna, albo z expresu, ewentualnie użyj drobnego sitka. Smacznego! Warto spróbować.
dodane na fotoforum:
ewjo66 2017-02-06
oglądałam w Lidlu tę kapustkę, ale w końcu jej nie kupiłam...
następnym razem wezmę, bo w sumie mnie ciekawi...
anad60 2017-02-06
No Szefie tyle nowości w tym przepisie
danie na pewno smaczne ...jak to u Ciebie
jeśli chodzi o dodanie kawy do sosu
to na pewno wykorzystamy.
hania44 2017-02-06
Ale pycha! :) Tylko spóźniłam się bo już po kolacji...
Pomysł na obiadek znakomity...właśnie kupiłam dziś dobre mięsko! :)
adamowa 2017-02-07
Ach te Twoje inspiracje ...pomysl z kawa do sosu? musze sprobowac ...napewno zaskocze Twoim pomyslem moich glodomorow :) Pozdrawiam Slawku ...
irena77 2017-02-09
WiTAM....Sławku.....poszukuję.....osobistego ....kucharza...nr.....tel....podaję.....na priv....
wisko15 2017-02-12
ŚWIETNIE SŁAWKU TO WYGLĄDA I ZNAJĄC TWÓJ SMAK TO I W SMAKU DOSKONAŁE :)
POZDRAWIAM
mpmp13 2017-04-04
To wybieram dla siebie . Ja z jedzeniem od lat jestem "bakier" . Coś tam lubię,coś co mi smakuje to organizm nie przyswaja .Wiosennie pozdrawiam .