działkowe gotowanie ...

działkowe gotowanie ...

... i efekt końcowy piękny i smaczny ser własnej roboty :-)
- dla porównania z 10 litrów mleka mamy 4 oscypki, lub wielgachny ser biały ;-)

przepis:
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1040/1546/

Domowy biały ser
... jak samemu zrobić sobie biały ser ;-)
-przepis z 10 litrów mleka

Mleko wlać do emaliowanego garnka (dlaczego emaliowany, to nie wiem (wydaje mi się że kwas z mleka może wchodzić w jakąś reakcję chemiczną z np. aluminium), kiedyś używało się kamionkowych) i zostawić na 1-2 dni w ciepłym miejscu, aż się zsiądzie. można do mleka dodać parę kropel cytryny przyspieszy to proces zsiadania się mleka. zanim nasz gar postawimy na ogniu musimy zebrać powstałą na samym wierzchu śmietanę (zółta warstwa), będzie jej około litra (taka śmietana może leżeć w lodówce nawet miesiąc i się nie zepsuje) następnie trzeba pilnować temperatury mleka, mleko musi mieć temperaturę około 35-45 stopni (żeby ser nie był ani miękki ani twardy bo wtedy będzie się rozlatywał lub będzie krupowaty). gar z mlekiem odstawiamy do momentu aż przestygnie, kolejnym etapem będzie wyłożenie wiadra jakimś płótnem, przelewamy zawartość gara następnie płótno wiążemy za rogi i odstawiamy tak żeby płyn mógł spokojnie ściekać, na jakieś 24 godzinki, tym oto sposobem pozbędziemy się nadmiaru wody. po tym czasie masę serową jeszcze bardziej zaciskamy i przyciskamy dużym ciężarem też na około dobę, ma to za zadanie odcisnąć jeszcze pozostały płyn.

dodane na fotoforum:

aklah

aklah 2010-11-16

ładny i pewnie dobry serek
a mnie się udało zrobić dobre masło- miałam wiejska smietanę i masło pycha

lila08

lila08 2010-11-16

też ostatnio robiłam...z 4 litrów mleka...serek jak marzenie :)
pozdrowionka,miłego dnia ;)

reni1

reni1 2010-11-16

Wspaniały ...taki swój...

halinag

halinag 2010-11-16

przepyszny serek

maxmen

maxmen 2010-11-16

To jest to...:)))
Ale "oscypki", to raczej z sera owczego...(???)... :)))

pinecha

pinecha 2010-11-17

-maxmen
... nawet w zakopcu, górale sprzedają z krowiego ;-)

kot54

kot54 2010-11-17

Taki najlepszy........

steffek

steffek 2010-11-18

Obydwa serki pyszne i warto poświęcić te "parę" litrów mleka i trochę sił aby się podelektować...

margoku

margoku 2010-11-24

Taki domowy serek oj by się zjadło !

efi79

efi79 2010-11-25

elegancki :)) na pewno pyszny
Pozdrawiam :))

azurka

azurka 2010-11-25

skubne sobie troszke........ a ja lubiłam pić serwatkę:)))) wspomnień czar:)))))

amarmad

amarmad 2010-12-08

dla koneserów z owczego lepszy, dla mnie z krowiego jest smaczniejszy, bo smak mam niewyrobiony , hahaha

dodaj komentarz

kolejne >