... ostatnio taka nagonka na ruskich, że to i tamto ...
-to mi się ruskich zachciało ;-)
Anuś lepiła, ja tak drobno i dokładnie nie potrafię ;-)
Pierogi ruskie
Składniki:
na farsz
około kilograma ugotowanych i zmielonych ziemniaków
około pół kilograma twarogu lub startego białego sera
2 cebule (duże)
1 łyżeczka ostrej papryki (płaska)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła
na ciasto
3 szklanki mąki
1 żółtko
1 łyżka masła
½ łyżki soli
1 szklanka gorącej wody
Przepis:
farsz
Cebulę trzeba drobno pokroić i zeszklić na maśle oraz wymieszać z resztą składników, tak powstały farsz należy odpowiednio doprawić do smaku.
ciasto
Mąkę oraz pozostałe składniki zalać gorącą wodą i wymieszać, jak ciasto trochę przestygnie, wyrobić je ręką, do momentu aż stanie się plastyczne. ciasto należy podzielić na kilka porcji i każdą z nich wałkujemy na cienki placek, następnie wycinamy szklanką kółka, kładziemy farsz do środka i dokładnie lepimy brzegi pieroga.
Pierogi wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. jak pieróg wypłynie znaczy to że jest już gotowy :-)
-ruskie podaje się polane tłuszczem ze skwarkami i cebuli np. ze smażonej i pokrojonej w kostkę słoniny lub tłustego boczku, można je przystroić zieleniną.
... ja ostatnio nie używam tłuszczu, oczywiście w nadmiarze ;-)
... takie pierogi (surowe) można mrozić i nie odbiegają smakiem od świeżo gotowanych ;-)
przepis:
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1044/1551/
dodane na fotoforum:
maxmen 2010-11-26
U Ciebie ruskie a u mnie z serem na słodko...:)))
Kupiłem sobie maszynkę do pierogów (3 rozmiary)... hahaha... teraz sam mogę lepić. :)
delfi 2010-11-26
ruskie bo ruskie ale dobre...:)))
pozdrawiam,miłego weekendu!
dorocia 2010-11-26
wow, uwielbiam ruskie:)))
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wypoczynku weekendowego:)
kefraya 2010-12-08
moje ulubione!!!
Mniam;)