Żytni chleb razowy na zakwasie
miseczka zakwasu (tygodniowego)
225 - 325 ciepłej wody (zależy od konsystencji zakwasu)
2 łyżki miodu
350 g mąki razowej żytniej
150 g mąki pszennej
2 łyżki jogurtu
3 łyżki mleka
ewentualnie po 1/2 łyżeczki soli i cukru (chyba że zakwas jest wystarczająco słony i słodki)
wszystko dokładnie mieszamy (odejmujemy około 2-3 łyżki ciasta do miseczki, będzie na następny zakwas) i odstawiamy na około 10-12h
-potem do maszynki, lub piekarnika pieczemy około 1-1,15h przy 200°C
dodane na fotoforum:
pinecha 2013-02-26
-astra40
... przybliżone proporcje:
szklanka mąki żytniej,
1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukry
1/3 łyżeczki soli
-wszystko dokładnie mieszamy, czynność mieszania powtarzamy codziennie przez tydzień ;-)
-miseczka z zakwasem powinna stać w ciepłym miejscu, jak zacznie się troszeczkę pienić i puszczać bąble, to powinniśmy nasz zakwas dokarmiać cukrem :-)
-w końcu, wyhodowaliśmy dzikie drożdże :-)
-koniecznie trzeba pamiętać, o 2-3 łyżkach które powinniśmy odjąć od ciasta
-będzie to baza do następnego zakwasu
-czym starsze kultury, tym mniej czasu będzie potrzeba na wyhodowanie zakwasu :-)
-w lodówce, długo się je przechowuje ;-)
... to chyba tyle, smacznego ;-)
astra40 2013-02-26
serdecznie dziękuję za przepis :) Mam nadzieję , że kiedyś uda mi się taki chlebek upiec :)