przepis:
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1048/1226/
"2"
... taki "salcesonik" przygotowujemy bardzo podobnie jak "nóżki"
- 2 golonki przednie
- kawałek chudej łopatki
-włoszczyzna
-żelatyna
-przyprawy i sól
- ja dodałem jeszcze trochę mrożonych ziół (zapasik z wakacji) ;-)
-gałka
-ziele
-listek
... po ugotowaniu mięso drobimy na malutkie kawałeczki razem z ugotowanymi warzywami do wywaru dodajemy żelatynę co najmniej o 100 % więcej jak do nóżek i zalewamy mięso, najlepiej w jakiejś zgrabne naczynie (ułatwi to nam krojenie) galaretka ma tylko wypełnić miejsce między kawałkami mięsa i warzyw. :-)
smacznego
dodane na fotoforum:
maxmen 2010-02-12
O tak to bym "mniamnął"...:-)))
beamm 2010-02-12
też bym go "mniamnęła"
gotujmy 2010-02-12
Moj Boże jaki rarytas !!! Aż slinke łykam...
izolek 2010-02-21
Robię dużo prościej;
gotuję goloneczki z tymi wszystkimi paprochami w małej ilości wody,
wyjmuję kości i układam w miarę ciasno w naczyniu szklanym (rynienka) typu keksówka i do lodówki.
Następnego dnia kroi sie w plasterki. Pycha!!!