przepis:
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1055/850/
... wersja dla dzieci ;-)
1. warstwa ziemniaków, -ugotowanych
2. warstwa duszonej cebulki
3. warstwa podgotowanych na parze brokuł
4. po kawałku białej i zwykłej kiełbasy, ser żółty pokrojony w kostkę
na oczy: kotlet mielony, 2 plasterki grubej salami, rzodkiewka
całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 min. przy 180 °C
------------------------------------------------------------------------------------
Składniki: 5-6 ziemniaków, 1 brokuł – (pól na pól), 3 plasterki masła, około ⅓ szklanki śmietany, pętko cienkiej kiełbasy, sól, pieprz czarny i ziołowy, koperek, natka pietruszki, kostka rosołowa, 4 cebule, suszone i mielone grzyby leśne.
Przepis: Ugotować ziemniaki, odcedzić i zrobić piure z dodatkiem 2 plasterków masła i śmietany (odrobinę śmietany zostawić do duszenia cebuli). Brokuły rozdzielić palcami na małe kawałeczki (bez twardych części) i dokładnie wymieszać z ziemniakami. Tak przygotowane piure przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie kiełbasę kroimy na porcję nacinamy i smażymy, następnie wbijamy w nasze piure. Teraz dusimy cebulę na tej samej patelni z dodatkiem plasterka masła, pokrojoną w półksiężyce i z dodatkiem kostki, pieprzu i grzybów (na koniec duszenia dodajemy resztkę śmietany). Następnie cebule przekładamy do naczynia i obficie posypujemy świeżym i posiekanym koperkiem i natką. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut.
--------------------------------------------------------------------------------------
... kolejna, jak sądzę ciekawa wersja potrawy :-)
1#
... żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwę pokrojonych w plasterki młodych ziemniaków ze skórką.
następnie układamy warstwę brokuł, same różyczki bez łodyg.
2#
... następnie układamy warstwę duszonej cebulki z pieczarkami z dodatkiem soli, pieprzu, ziół, gałki, listka, ziela angielskiego i kieliszka wermutu.
3#
... następnie układamy podsmażoną kiełbasę, ja akurat miałem taką własnej roboty ;-)
na koniec dodajemy duszone w maśle pokrojone w plasterki suszone grzyby z dodatkiem kostki rosołowej i kopru.
całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 min. przy 180 °C
4#
:-)
dodane na fotoforum:
nika81 2010-05-11
Rewelacja,przyjemny koleś!!!
nika81 2010-05-11
..jaka cwana-zje kiełbachę a nam ser i brokuły zostawi,dobre sobie....
reaper 2010-05-11
oj tak zgadza się :D
jeszcze jak jest w perfekcyjnym wydaniu to serce jest Twoje :D
dziwy 2010-05-11
:))
maxmen 2010-05-12
Co tam dzieci...hahaha... sam bym to "wciągnął" zanim by zobaczyły to dzieło...;)))
ginka 2010-05-12
____________)✰ Choć za oknem
___•D•______✰ ( już ciemno
__•O•_______)✰ i nocka zapada
___•B•______✰ ( Ja
__• R•_______)✰ z pozdrowieniami
___•A•______✰ ( do Ciebie
__•N•_______)✰ się skradam
___•O•______✰ ( i tak cichutko
__•C•_______)✰ ile w mej mocy
____________✰ ( Życzę Ci z serca
____________)✰ - spokojnej nocy - Ginusia -
goll85 2010-05-13
Pieknego czwartku zycze:)
jedzenie zawsze jest apetyczne , ale jeszcze jak sie do mnie usmiecha to juz nie mozna odmowic:)
sari42 2010-05-13
to nic w duszy jestem dzieckiem:-)pozdrawiam